FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) -
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) -

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će raspraviti i, kako se očekuje, donijeti deklaraciju kojom će odluku slovenskog parlamenta o proglašenju epikontinentalnog pojasa i zaštićene zone na Jadranu proglasiti ništavnom. Prijedlog deklaracije razmotrili su jučer Predsjedništvo Sabora u predsjednici klubova. U prijedlogu deklaracije kaže se da je zakon o zaštićenoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu slovenskog parlamenta ništavan i međunarodnopravno neutemeljen, a njegovo donošenje pokušaj povrjede suverenih prava Republike Hrvatske. Predlaže se razrješenje graničnih prijepora miroljubivo u skladu s Poveljom UN-a i odgovarajućim međunarodnim konvencijama. Prijedlogom deklaracije predviđa se zaključak Hrvatskog sabora da pitanje razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije treba rješavati pred međunarodnim pravosudnim tijelima

ZAGREB - Vlada bi danas na svojoj sjednici trebala donijeti Nacionalnu strategiju suzbijanja zlouporabe opojnih droga od 2006. do 2012. Vlada će dobiti informaciju o aktivnostima koje su poduzete vezano za nezakoniti rad djece u Međimurju, gdje se ljetos, vraćajući se s rada u polju, u šljunčari utopilo troje romske djece. Također, trebala bi utvrditi izmjene i dopune Kaznenog zakona. Hoće li se te teme uistinu i naći pred članovima Vlade, pouzdano će se znati tek nakon sjednice Vladina Užeg kabineta.

ZAGREB - Uspješna turistička sezona nedvojbeno je doprinijela snažnom rastu deviznih i kunskih depozita u bankama u Hrvatskoj tijekom kolovoza - devizni su depoziti nominalno povećani za nešto više od četiri milijarde kuna, a kunski za više od 1,5 milijarde kuna u odnosu na mjesec prije, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke. Kolovoško povećanje deviznih depozita spada među najveće mjesečne poraste u posljednjih nekoliko godina, odnosno od prosinca 2001. Pritom je tijekom kolovoza stanovništvo podebljalo svoje devizne račune za 2,2 milijarde kuna, dok su devizni depoziti trgovačkih društava povećani za 1,8 milijardu kuna. Po podacima HNB-a, ukupni su devizni depoziti na kraju kolovoza premašili iznos od 85 milijardi kuna, u čemu depoziti stanovništva čine gotovo 84 posto. Ukupni su pak kunski depoziti krajem kolovoza iznosili 27,2 milijarde kuna.

ZAGREB - Izložba grafika austrijskog umjetnika svjetskog ugleda Friedensreicha Hundertwassera otvorena je sinoć u zagrebačkoj galeriji "Mona Lisa". Izložba pokazuje izbor iz 122 grafike koje je austrijski kolekcionar Peter Infeld, nazočan na zagrebačkoj izložbi, skupljao 60-ih godina, uključivo Hundertwasserove najvažnije radove, kao i desetodijelnu mapu "Kišni dan". Posebnost izložbe su litografski listovi koje je 1951. crtao na aluminijskim i cinkovim folijama. Izložba je otvorena do 5. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙