FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HPB: od početka godine 20-postotni rast aktive

ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Aktiva Hrvatske poštanske banke (HPB)u prvih je osam mjeseci ove godine povećana za 21,1 posto, na 6,7milijardi kuna, odnosno ta je banka rasla pet puta brže od ukupnogbankarskog tržišta, a snažan trend rasta planira i u narednimgodinama, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednikUprave HPB-a Josip Protega.
ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Aktiva Hrvatske poštanske banke (HPB) u prvih je osam mjeseci ove godine povećana za 21,1 posto, na 6,7 milijardi kuna, odnosno ta je banka rasla pet puta brže od ukupnog bankarskog tržišta, a snažan trend rasta planira i u narednim godinama, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega.

Tako je plan Uprave u iduće tri godine ući među prve tri banke prema kriteriju prinosa na kapital, a u roku od pet godina povećati trenutni tržišni udio (od 3 posto) na desetak posto, kazao je Protega.

Od poslovnih rezultata HPB-a iz prvih osam mjeseci ove godine Protega je istaknuo i rast depozita klijenata za 12 posto, na 4,88 milijardi kuna, neto poslovne prihode u iznosu od 229,6 milijuna kuna te dobit prije oporezivanja od 104,2 milijuna kuna.

Podsjetio je i da po veličini aktive, temeljnom kapitalu i neto dobiti HPB zauzima osmo mjesto na hrvatskom bankarskom tržištu te da predstavlja najveću banku u domaćem vlasništvu.

Naime, najveći dioničari HPB-a su Hrvatski fond za privatizaciju (s udjelom od 37 posto), Hrvatska pošta (34 posto) te HZMO (28 posto).

Budućem rastu banke trebali bi doprinijeti i novi članovi grupe - društvo HPB Nekretnine te HPB Invest, koji je upravo dobio odobrenje Komisije za vrijednosne papire za upravljanje s četiri investicijska fonda, a koji će se, prema Proteginim riječima, natjecati za sudjelovanje u upravljanju umirovljeničkog fonda.

Također, Protega je izrazio nadu da će HPB, kao dealer na domaćem tržištu, biti uključena i u posao daljnje privatizacije Ine, posebice zbog veličine svoje distribucijske mreže, koja obuhvaća i 1.200 ureda Hrvatske pošte širom Hrvatske.

Ustvrdio je i kako HPB ostaje zainteresirana za spajanje sa Croatia bankom te da bi to bilo najbolje rješenje za male dioničare i državu, ali i obje banke. Ujedno je isključio mogućnost skorih akvizicija manjih, regionalnih banaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙