FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Britansko veleposlanstvo nastavlja surađivati s hrvatskim vlastima i ne može komentirati slučaj svojeg zaposlenika koji je priznao podmetanje eksplozije na radnom mjestu jer ne želi ometati istragu, kazala je u utorak za Hinu glasnogovornica britanskog veleposlanstva u Zagrebu Tessa Fras. Glasnogovornica je to izjavila nakon što je u utorak hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin obznanio da je eksploziju u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu podmetnuo 28-godišnji Damir Rovišan, djelatnik veleposlanstva koji je pritom bio lakše ozlijeđen.

RIM - Ured za tisak Svete Stolice nema namjeru komentirati izjavu glavne tužiteljice haaškog suda Carle Del Ponte o tome da Vatikan ne želi pomoći u istrazi oko odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine, doznaje se u utorak u Vatikanu. Šef ureda za tisak Joaquin Navarro Valls odbio je dati bilo kakav komentar izjavi Del Ponte te je dao do znanja kako se Vatikan ni narednih dana najvjerojatnije neće službeno oglasiti glede tvrdnji haaške tužiteljice da bi crkvene vlasti mogle pripomoći u uhićenju generala Ante Gotovine.

ZAGREB - Smrću Simona Wiesenthala odlazi čovjek koji je svjetskoj sceni dao neizbrisivi pečat u posljednjih šest desetljeća, a ostat će upamćen kao čovjek koji je u svijest ljudi diljem svijeta utisnuo spoznaju da ratni zločin ne može i ne smije biti nikada zaboravljen, kaže se u izjavi koju je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dao povodom vijesti o Wiesenthalovoj smrti. Najpoznatiji lovac na nacističke zločince i preživjela žrtva koncentracijskih logora Simon Wiesenthal preminuo je u utorak u Beču u 96-oj godini. "Smrću Simona Wiesenthala sa svjetske scene nestao je čovjek koji joj je dao neizbrisiv pečat u posljednjih šest desetljeća", stoji u izjavi predsjednika Mesića.

SARAJEVO - Povjerenik Policijske misije Europske unije u Bosni i Hercegovini Kevin Carty upozorio je ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Darka Matijaševića kako mora prestati politizirati rad entitetske policije, izjavila je u utorak glasnogovornica Misije Zinaida Ilarija. Ona je novinarima u Sarajevu kazala kako je povjerenik Carty pismom upozorio ministra Matijaševića da održavanjem niza konferencija za novinstvo na kojima se iznose podaci o navodnim ratnim zločinima počinjenim nad Srbima samo dovodi u pitanje tajnost istraga i onemogućava profesionalno postupanje policije i istražitelja.

BERLIN - Više od dvije trećine njemačkih građana nezadovoljno je ishodom nedjeljnih parlamentarnih izbora u Njemačkoj, proizlazi iz rezultata istraživanja javnog mišljenja Istraživačkog izbornog instituta objavljenih u utorak. Samo 26 posto ispitanih je izrazilo zadovoljstvo ishodom izbora. Najnezadovoljniji, njih 88 posto, su pobornici njemačkih liberala, Slobodarsko-demokratske stranke (FDP), koja je u nedjelju s 9,8 posto osvojila jedan od najboljih rezultata u svojoj povijesti, ali zbog slabog rezultata željenog koalicijskog partnera, Unije CDU/CSU, vjerojatno neće sudjelovati u radu buduće vlade.

LJUBLJANA - Organizacije talijanskih izbjeglica iz Trsta prosvjedovale su protiv govora slovenskog premijera Janeza Janše u kojemu je rekao da su Trst i Gorizia nakon drugog svjetskog rata mogli pripasti Sloveniji i da je pokrajina Primorska "stoljećima dio slovenskog etničkog teritorija".

ZAGREB/KIJEV - Ukrajinski parlament nije u utorak potvrdio Jurija Jehanurova, kandidata predsjednika države Viktora Juščenka, za novog premijera, javile su svjetske novinske agencije. Jehanurov, koji će i dalje biti vršitelj dužnosti premijera, dobio je 223 glasa u parlamentu, tri manje od potrebne većine u Vrhovnoj radi koja ima 450 zastupnika.

OUAGADOUGOU - Epidemija kolere u Burkini-Faso koja je pogodila uglavnom Ouagadougou, proširila se i na druga područja zemlje i odnijela 12 života od 909 zabilježenih slučajeva bolesti, prema novoj službenoj bilanci objavljenoj u utorak. Glavni tajnik ministarstva zdravstva Jean-Gabriel Ouango je rekao da je 19. rujna popisano 909 slučajeva kolere, od kojih je 12 završilo smrću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙