FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski financijski lideri raspravljat će o glavobolji koju im zadaje nafta

WASHINGTON, 19. rujna 2005. (Hina/AFP) - Svjetski financijski lideriovoga će tjedna stići u Washington kako bi razmotrili prijetnje što ihpo globalni gospodarski rast predstavljaju visoke cijene nafte iusporavanje napretka u smanjivanju zaduženosti siromašnih država.
WASHINGTON, 19. rujna 2005. (Hina/AFP) - Svjetski financijski lideri ovoga će tjedna stići u Washington kako bi razmotrili prijetnje što ih po globalni gospodarski rast predstavljaju visoke cijene nafte i usporavanje napretka u smanjivanju zaduženosti siromašnih država.

Predstojećeg vikenda održat će se godišnja zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, a ministri financija najbogatijih država svijeta okupljenih u Skupini 7 (G7) održat će uz to i svoje razgovore.

Za G7, na rasporedu razgovora bit će nafta, kao i trgovinske i valutne politike Kine, koja je pozvana kao promatrač na tom sastanku kojim će predsjedavati američki ministar financija John Snow.

"Vjerojatno je da će razgovarati o rastućim cijenama nafte i globalnim gospodarskim trendovima ili gospodarskom razvitku", rekao je zamjenik japanskom ministra financija Koichi Hosokawa novinarima.

Uoči razgovora tijekom vikenda, MMF će u srijedu objaviti svoje najnovije Svjetske gospodarske prognoze. Iz tog izvješća već su procurile informacije njemačkom tisku koje ukazuju da su visoke cijene nafte već uzele danak u gospodarskom rastu u svijetu. MMF će tako sniziti procjene rasta za 2006. za svjetsko gospodarstvo za 0,1-postotni bod, na 4,3 posto, izvijestio je njemački Handelsblatt.

Kineski ministar financija Jin Renqing i guverner središnje banke Zhou Xiaochuan pozvani su da prisustvuju razgovorima u skupini G7, koju čine Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i SAD. Po navodima azijskog izdanja Wall Street Journala, Snow će naglasiti na tome sastanku potrebu da Kina demonstrira da će valutni režim omogućiti veću fleksibilnost juana.

Sudionici zasjedanja MMF-a i Svjetske banke bit će pozvani da usvoje obećanje dano na sastanku na vrhu skupine G8 da otpišu dugove 14 najsiromašnijih država u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙