FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski dužnosnik za poštovanje standarda u pregovorima EU i RH

LJUBLJANA,5. listopada 2005.(HIna) - Predsjednik vanjskopolitičkogodbora slovenskog parlamenta Jožef Jerovšek u srijedu je u Bruxellesupozvao Europsku uniju da "u pristupnim pregovorima s Hrvatskom čvrstoinzistira na poštovanju standarda", dodajući da se Hrvatska pokazala,u odnosu sa Slovenijom, sugovornikom bez kredibiliteta, prenoseslovenski mediji.
LJUBLJANA,5. listopada 2005.(HIna) - Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jožef Jerovšek u srijedu je u Bruxellesu pozvao Europsku uniju da "u pristupnim pregovorima s Hrvatskom čvrsto inzistira na poštovanju standarda", dodajući da se Hrvatska pokazala, u odnosu sa Slovenijom, sugovornikom bez kredibiliteta, prenose slovenski mediji.

Jerovšek je član Slovenskih demokrata (SDS) Janeza Janše, a kako je prenijela slovenska agencija STA, u Bruxellesu se sastao i s povjerenikom EU-a za vanjske odnose i sigurnost Javierom Solanom.

Jerovšek je rekao da je najnoviji slučaj lošeg iskustva Slovenije sa susjednom državom to što je hrvatska Vlada Sloveniji poslala prijedlog o rješavanju graničnih pitanja arbitražom samo nekoliko sati nakon što je otvorila pristupni proces s EU-om, u čemu ju je podržala i Slovenija.

"Ustrajanje na već postignutim sporazumima je neophodno", rekao je Jerovšek, aludirajući na tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan kojemu se slovenska politika uvijek vraćala, jer ga drži, iako neostvarenim, politički značajnim dokumentom.

Jerovšek je za Slovenski radio u srijedu izjavio da podržava izjavu premijera Janše koji je Hrvate podsjetio da slovenski parlament mora ratificirati hrvatski pristupni ugovor i da bi se o tome mogao održati referendum u Sloveniji.

Zastupnik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) u Europskom parlamentu Borut Pahor izrazio je, u izjavi za Slovenski radio, rezerve prema stavu Janšine Vlade koja s jedne strane bezuvjetno podržava Hrvatsku na putu u EU a s druge govori o referendumu.

Ipak, ukoliko bi s Hrvatskom došlo do arbitraže, Pahor je rekao da bi predmet arbitraže morala biti cijela slovensko-hrvatska granica, na moru i kopnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙