FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić na krštenju broda u pulskom "Uljaniku"

PULA, 21. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske StjepanMesić i predsjednik Državnog savjeta Republike Dagestan MagomedaliMagomedoič Magomedov posjetili su danas pulsko brodogradilište"Uljanik" i sudjelovali u ceremoniji krštenja broda "Maxachkala 2",drugog od četiri broda za prijevoz vagona Kapsijskim jezero kojeg"Uljanik" gradi za rusku kompaniju "Mir".
PULA, 21. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjednik Državnog savjeta Republike Dagestan Magomedali Magomedoič Magomedov posjetili su danas pulsko brodogradilište "Uljanik" i sudjelovali u ceremoniji krštenja broda "Maxachkala 2", drugog od četiri broda za prijevoz vagona Kapsijskim jezero kojeg "Uljanik" gradi za rusku kompaniju "Mir".

Predsjednik Mesić je nakon razgovora s poslovodstvom "Uljanika" novinarima kazao kako Hrvatska mora sačiniti stretegiju razvoja gospodarstva - poljoprivrede, industrije i svoje brodogradnje pa tek onda prionuti u privatizaciju brodogradilišta.

Izrazio je uvjerenje kako se zbog važnosti brodogradnje neće ići s palijativnim rješenjem u proces privatizacije.

Predsjednik Uprave "Uljanika" Karlo Radolović naglasio je kako "Uljanik" ima svoj program privatizacije, koji nikada nije bio javan, a smatra definitivno preuranjenim najave o rokovima privatizacije koja bi navodno krenula upravo od "Uljanika".

"Uljanik je spreman za privatizaciju kao što je bio i prije početka sanacije. No, unatoč tomu što smo daleko odmakli u odnosu na ostala brodogradilišta, Uljanik nije spreman za Europu i mora završiti svoj plan razvoja", ustvrdio je Radolović. Napomenuo je kako njihov program privatizacije štiti ovo brodogradilište od mogućih špekulanata pa stoga traže kontrolu upravljanja brodogradilištem od strane njihovih zaposlenika i strateških partnera te udjelom države kojoj bi pripala 25 posto plus jedna dionica.

On je ukazao i na nužnost donošenja programa prilagodbe od strane hrvatske Vlade, a koji treba definirati akcije i vrijeme kada će hrvatska brodogradilišta, kako je rekao, "biti sposobna živjeti u uvjetima Europske zajednice".

To je, smatra Radolović, ključni dokument i prvi kojeg Hrvatska mora donijeti u dogovoru s Europskom komisijom kako bi se brodogradnja pripremila za život u Europi.

Istarski župan Ivan Jakovčić izrazio je nezadovoljstvo mogućim najavama privatizacije jedinog uspješnog brodogradilišta bez dogovora s Upravom "Uljanika".

"Istarska županija i Grad Pula stoje iza koncepta razvoja i privatizacije Uljanika budući Uljanik treba Istri tijekom idućih desetljeća", zaključio je Jakovčić.

Osvrnuvši se na razgovore s predsjednikom Republike Dagestan hrvatski predsjednik je kazao kako je dogovorena suradnja na svim poljima poglavito u brodogradnji.

(Hina) xdspo yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙