FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan Sporazum o suradnji HUP-a i HIZ-a

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Sam početak pregovora s Europskomunijom (EU) predstavlja bitnu pretpostavku za postizanje pozitivnegospodarske klime, koju treba iskorisititi, ali stvarno poboljšanjeprvenstveno zahtijeva dodatne aktivnosti hrvatskog i privatnog ijavnog sektora, istaknuo je danas predsjednik Hrvatske udrugeposlodavaca (HUP) Emil Tedeschi.
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Sam početak pregovora s Europskom unijom (EU) predstavlja bitnu pretpostavku za postizanje pozitivne gospodarske klime, koju treba iskorisititi, ali stvarno poboljšanje prvenstveno zahtijeva dodatne aktivnosti hrvatskog i privatnog i javnog sektora, istaknuo je danas predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Emil Tedeschi.

Govoreći nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji između HUP-a i udruge Hrvatski izvoznici (HIZ), Tedeschi je istaknuo da je primjerice jučerašnji dan na hrvatskim burzama pokazao da je riječ o izuzetnom događaju za cijelo društvo i gospodarstvo.

To će se sigurno odraziti i na međunarodne rejtinge Hrvatske, pa čak i ako se oni ne poboljšaju, dovoljan će biti i pozitivan impuls koji će zbog početka pregovora dobiti oni koji su do sada možda dvojili treba li ulagati i poslovati s Hrvatskom.

Odgovarajući na novinarski upit, Tedeschi je kazao kako se on ne osjeća kompetentnim govoriti o tome što bi Hrvatska trebala postići u pregovorima i u kojem roku.

No, naveo je primjer sustava državnih poticaja, za koji će se morati točno odrediti cilj koji se njima želi postići u djelatnostima ili tvrtkama čija se transformacija potiče te vremenski rok u kojem se to treba ostvariti.

Predsjednik HIZ-a Darinko Bago je pak rekao da očekuje da će se na Vladinom programu pregovora stvoriti široka koalicija koja će zajednički nastupati prema EU te da će i ove dvije udruge, kroz svoje eksperte pokušati u tome pomoći Vladi.

Suradnja dviju udruga će pak biti usmjerena na zajedničko djelovanje na povećanju hrvatskog izvoza. No, istaknuo je Bago, nije dovoljno očekivati od države da sama odradi taj posao, jer su i sami poduzetnici dio tog problema. Naime, dodao je, od oko 76 tisuća aktivnih poduzeća u Hrvatskoj, njih tek oko 7 tisuća uopće izvozi, a od njih tek 200-tinjak ostvaruje izvoz veći od milijun eura.

Također, ovaj je sporazum usmjeren zajedničkom podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva uoči ulaska na zajedničko EU tržište, jer je naše tržište malo i ograničeno, pa je nužno podržati one koji mogu opstati na konkurentnom EU tržištu, rekao je Tedeschi.

Uz dodatnu aktivnost samih poduzetnika, na državi je ipak odgovornost da privatizacijom, poticanjem domaćeg tržišta kapitala, izlistavanjem najvećih državnih tvrtki na burzama i sl. dodatno doprinese stabilnosti gospodarskog okruženja u Hrvatskoj, zaključio je Tedeschi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙