FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na sporazum o nuklearnom programu Sj. Koreje

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Susjedne zemlje oprezno su uponedjeljak pozdravile pristanak Sjeverne Koreje da odustane odrazvoja nuklearnog oružja u zamjenu za inozemnu pomoć no skepticiocjenjuju da se radi o sporazumu jakom na riječima a slabom na djelu.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Susjedne zemlje oprezno su u ponedjeljak pozdravile pristanak Sjeverne Koreje da odustane od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za inozemnu pomoć no skeptici ocjenjuju da se radi o sporazumu jakom na riječima a slabom na djelu.

U izjavi objavljenoj u ponedjeljak u Pekingu gdje su se održali šesterostrani pregovori, službeni Pjongjang odriče se svojeg nuklearnog programa u zamjenu za pomoć u nafti i energiji koju će joj pribaviti pet ostalih sudionica pregovora: Južna Koreja, SAD, Japan, Rusija i Kina.

Sporazum jača mir u regiji i riječ je o "prekretnici" koja će pomoći "da mir uhvati korijena" na podijeljenom Korejskom poluotoku, objavilo je predsjedništvo susjedne Južne Koreje, a prenijela američka agencija Associated press.

Šef japanske diplomacije Nobutaka Machimura ocijenio je da je "obećanje Sjeverne Koreje (...) važna baza za postizanje denuklearizacije Korejskog poluotoka", javlja agencija France presse.

Australija je sporazum nazvala "ohrabrujućim korakom" koji tek treba "provesti je u djelo", kazao je glasnogovornik australskog ministarstva vanjskih poslova.

Ruski MVP nada se "sretnom nastavku šesterostranih pregovora u konačnom cilju denuklearizacije Sjeverne Koreje". Šesti krug pregovora zakazan je za studeni u Pekingu.

"Zajednička izjava je najvažniji rezulatat u dvije godine, koliko traju šesterostrani pregovori", rekao je glavni kineski pregovarač Wu Dawei.

Agencija Reuters prenijela je izjavu predsjednika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohameda ElBaradeija da će se inspektori vratiti u Sjevernu Koreju "što prije" i "rekapitulirati aktivnosti koje su se odvijale" od 1993. u toj zemlji.

ElBaradei je također, u očitoj aluziji na trenutačne pregovore s Iranom kojega Zapad sumnjiči za tajni razvoj nuklearnog oružja, ocijenio da je jutrošnji sporazum dokaz koliko dijalog može biti uspješan u rješavanju nuklearnih problema.

Službeni Pjongjang obvezuje se i normalizirati veze sa Sjedinjenim Državama i pridružiti Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT) koji je raskinuo u prosincu 2002., te zatim izbacio inspektore.

Međutim, viši suradnik Centra za strategijske i međunarodne studije u Washingtonu Lee Dong-bok drži da izjava "ne sadrži ništa više od sporazuma o nekim načelima kako bi se spriječila propast pregovora i omogućio nastavak idućeg kruga".

Da nije došlo do sporazuma Washington bi se mogao obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i zatražiti sankcije, a Sjeverna Koreja ocijenila je ranije da su sankcije isto što i objava rata.

Pjongjangu će se prema sporazumu dopustiti civilni nuklearni program ako stekne međunarodno povjerenje, a Lai Hongyi iz Instituta Jugoistočne Azije u Singapuru drži da je te ključno pitanje.

"Zabrinutost ostaje u pogledu pitanja može li Sjeverna Koreja imati vlastiti reaktor za laku vodu za civilni program", rekao je i ocijenio da se radi samo o odgodi tog problema.

Bob Bradford, direktor Savjetodavnog ureda za procjenu političke i ekonomske sigurnosti u Hong Kongu drži da će se dogovor testirati tek dolaskom inspektora. "Vidjet ćemo komu će oni zapravo dopustiti dolazak da nadzire sjevernokorejski program. I kladim se da će tu biti sporova", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙