FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o izvješću o provedbi Zakona o hrvatskim braniteljima

ZAGREB,5. listopada(Hina) - Prozivke čija je vlast, aktualna ili bivša,više, odnosno manje učinila za hrvatske branitelje obilježila jedanašnju saborsku raspravu o Izvješću o provedbi Zakona o pravimabranitelja i članova njihovih obitelji u 2004.
ZAGREB,5. listopada(Hina) - Prozivke čija je vlast, aktualna ili bivša, više, odnosno manje učinila za hrvatske branitelje obilježila je današnju saborsku raspravu o Izvješću o provedbi Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji u 2004.

Žestoke reakcije ministrice branitelja Jadranke Kosor i HDZ-ovih zastupnika izazvao je istup Srećka Ferenčaka (Klub HNS/PGS-a) koji je Ministarstvo prozvao za neorganiziranost i neažurnost, da se bavi samo sobom, da braniteljima nudi "kruha i igara", a ne brine se o njihovim životnim potrebama.

"Činjenica je da Ministarstvo ne radi svoj posao i ne brine o stvarnim potrebama branitelja i članova njihovih obitelji", kazao je Ferenčak, koji temelj za svoje tvrdnje vidi u činjenici da je za "elementarna i egzistencijalna" braniteljska pitanja - stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje - iz proračuna Ministarstva izdvojeno tek četiri, odnosno 3 posto.

Tvrdnje HNS-ovca odbacila je ministrica Kosor, prozivajući bivšu koalicijsku vlast, u kojoj je bio i HNS, da je smanjila braniteljska prava, da se prema braniteljima odnosila kao prema sumnjivcima i prevarantima.

Bivšu vlast prozvala je i da aktualnoj nije ostavila ni jedan projekt stambenog zbrinjavanja, da u velikoj mjeri nije dovršila gradnju stanova koju je započela ranija HDZ-ova vlast, da su stanovi koje je uručila braniteljima često nesolidni i bez uvjeta za život.

"U tim stanovima nema pola pločica, parketa, loše su spojene instalacije, prokišnjavaju, u Senju je za bure s jednog stana odnesen krov. Takve ste nam stanove ostavili", kazala je Kosor.

"To što bivša vlast nije učinila ne amnestira ovu vlast za nečinjenje", odgovorila joj je Alenka Košiša Čičin Šain (HNS).

Dio oporbenih zastupnika Ministarstvo je prozivao i za loše stanje na hrvatskim sveučilištima zbog odredbe o povlaštenom upisu djece branitelja na fakultete.

Marija Lugarić (SDP) ustvrdila je da je ta zakonska odredba u nejednak položaj dovela djecu branitelja i invalida koji su se još lani upisivali uz plaćanje.

"Zakon je stvorio nejednakosti samo zbog toga što su djeca rođena godinu ranije, a roditelji su im zajedno ratovali", kazala je.

Na te je prozvike žestoko odgovorio Josip Đakić (HDZ), ocjenjujući da svima kojima smeta ta odredba smeta i hrvatska država, te ističući da nitko ne smije dvojiti o tome imaju li djeca branitelja i invalida pravo na povlašteni upis na fakultete.

Vlado Jukić (HSP) osudio je nedavnu izjavu prorektora zagrebačkog Sveučilišta Vjekoslava Jerolimova da bi trebalo razmisliti o etičkom i moralnom aspektu te odredbe.

"Ne čudim se ni sadržaju ni osobi koja zakon naziva problemom", rekao je Jukić, na što mu je SDP-ovac Zvonimir Mršić uzvratio da autonomija sveučilišta i akademske zajednice znači i pravo da komentiraju zakone i propise.

Pero Kovačević (HSP) od predsjedavajućeg Vladimira Šeksa zatražio je da upozori zastupnike koji vode "jalove rasprave" i tako zaštiti dostojanstvo branitelja, rekavši da mu se putem SMS poruka javljaju branitelji nezadovoljni tijekom saborske rasprave.

Nakon što ga je Mršić upozorio da se ne pridržava naputka da ne koristi mobitel u Sabornici, predsjednik Sabora Šeks najavio je da će se, vjerojatno, u Sabornicu uvesti uređaj koji će onemogućiti korištenje mobitela.

Rasprava je privremeno prekinuta jer se u Saboru očekuje premijer Ivo Sanader koji će zastupnike izvijestiti o stavu Vlade u vezi s jučerašnjom slovenskom odlukom o proglašenju epikontinentalnog pojasa i zaštićene zone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙