FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješće Del Ponte: Hrvatska čini sve što može na uhićenju Gotovine

LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carladel Ponte ocijenila je u ponedjeljak u Luxembourgu da Hrvatska "većnekoliko tjedana u potpunosti surađuje" s tužiteljstvom i "čini svešto može na lociranju i uhićenju Ante Gotovine".
LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte ocijenila je u ponedjeljak u Luxembourgu da Hrvatska "već nekoliko tjedana u potpunosti surađuje" s tužiteljstvom i "čini sve što može na lociranju i uhićenju Ante Gotovine".

"Ukoliko Hrvatska nastavi raditi s jednakom odlučnošću i intenzitetom uvjerena sam da ga se može prebaciti uskoro u Haag", zaključila je glavna haška tužiteljica u svojoj procjeni hrvatske suradnje koju je podnijela dužnosnicima Europske unije.

"Sudeći prema izjavama najviših hrvatskih dužnosnika, prema značajnim sredstvima uloženima u operaciju i prema naredbama izdanima raznim službama čini se hrvatska Vlada ima političku volju locirati, uhititi i prebaciti bjegunca. Pretvaranje te odlučnosti u opipljive rezultate, odnosno dobiti Gotovinu u Haag, ostaje ključni izazov", navodi se u izvješću Del Ponte.

"Da zaključim - mogu potvrditi da Hrvatska na zadovoljavajući način odgovara na sve moje zahtjeve. Intenzivna razmjena informacija odvija se na dnevnoj osnovi radi lociranja i uhićenja Ante Gotovine. Ne postoje dokazi da Hrvatska ne čini sve što može u njegovu lociranju i uhićenju. Od ključnog je značenja da Hrvatska nastavi raditi s jednakim intenzitetom, neovisno o svakom političkom razvoju događaja, unutarnjem ili vanjskom".

"U svjetlu gore navedenog mogu reći da Hrvatska već nekoliko tjedana u potpunosti surađuje s nama i čini sve što može na lociranju i uhićenju Ante Gotovine", kaže glavna haška tužiteljica.

Ona ističe da je procjenu hrvatske suradnje donijela na temelju više 130 izvješća koja su joj dostavile u ovoj godini hrvatske službe, zatim kroz gotovo svakodnevnu komunikaciju s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem te kroz kontakte s drugim hrvatskim i međunarodnim izvorima.

Po njezinoj procjeni, nakon ozbiljnih slabosti u funkcioniranju hrvatskih obavještajnih službi u prvoj polovici godine, suradnja se značajno popravila. Tako su zaustavljena curenja osjetljivih informacija medijima, a nema ni dokaza da su Haagu uskraćeni ključni obavještajni podaci. Izviješća su pokazala da su hrvatski napori "fokusirani i koordinirani".

Pohvalila je i način na koji je obrađena Gotovinina mreže potpore.

Ona je u izviješću prenijela kako je, po stranim izvorima, Gotovina ili u Hrvatskoj ili u BiH te da postoje naznake o njegovu mogućem skrivanju u nekom franjevačkom samostanu.

Del Ponte je zapisala je da je njezin srpanjski posjet Vatikanu potvrdio pomanjkanje volje Svete stolice za suradnju.

Kao područja na kojima se od ranije odvijala uspješna suradnja s Hrvatskom Del Ponte je navela dostavu dokumenata, suradnju pravosudnih tijela, te "važnu hrvatsku ulogu" pri uhićenju bosanskog Srbina Milana Lukića u Argentini 8. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙