FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Glenny smatra da je bilo nagodbe oko Hrvatske i Turske

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - U korijenu ocjene Carle del Ponte opunoj suradnji Hrvatske sa sudom u Haagu nalazi se nagodba čiji suglavni protagonisti bili Velika Britanija i Austrija, ocijenio jebritanski publicist Misha Glenny u razgovoru za BBC povodom odlukeEU-a o početku pristupnih pregovora s Hrvatskom i Turskom.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - U korijenu ocjene Carle del Ponte o punoj suradnji Hrvatske sa sudom u Haagu nalazi se nagodba čiji su glavni protagonisti bili Velika Britanija i Austrija, ocijenio je britanski publicist Misha Glenny u razgovoru za BBC povodom odluke EU-a o početku pristupnih pregovora s Hrvatskom i Turskom.

"Koliko ja znam, došlo je nagodbe", kaže Glenny no ističe da nije bilo riječ samo o dvoboju između Austrije i Velike Britanije. "Austrija je očigledno odmjeravala snage sa ostatkom Europske unije i jedan od razloga zašto je to činila, ne jedini ali jedan od razloga, bio je i njena odlučnost da progura pokretanje pregovora sa Hrvatskom", kaže Glenny.

"Carla del Ponte je izjavila da je 'uvjerena da Hrvatska u potpunosti surađuje', ali je u korijenu svega nagodba u čijem su sklapanju ključnu ulogu igrale Britanija i Austrija. Ja oko toga nemam nikakvih sumnji i ne govorim napamet, to sam čuo od mnogih ljudi i u europskim prijestolnicama i u Washingtonu", kaže Glenny.

Glenny u razgovoru napominje da ne zna je li bilo pritisaka na Carlu del Ponte, ali ukazuje "da ona u velikoj mjeri ima političku ulogu". "Ona je i u prošlosti naglo mijenjala mišljenja", podsjeća Glenny.

Pregovori s Turskom, povezivanje tih pregovora s pitanjem Hrvatske, pa čak i s pitanjem Srbije i Crne Gore, "krupna su politička pitanja, čak i važnija od Carle del Ponte", napomenuo je Glenny u razgovoru uz ocjenu kako, ako je Carla del Ponte pozitivnu ocjenu hrvatske suradnje dala zbog političke nagodbe, to ipak ne narušava njen legitimitet. "Haško pitanje bliži se kraju u smislu utjecaja koji sud može imati na proces europske integracije zemalja bivše Jugoslavije", pojasnio je Glenny.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙