FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Luka Rijeka: odgođeni pregovori o kolektivnom ugovaranju

RIJEKA,4. listopada 2005.(Hina) - Predsjednik jednog od triju lučkihsindikata, Nezavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj luci (NSZRL)Vlatko Mandekić sazvao je danas konferenciju za novinare pokrajportirnice upravne zgrade Luke Rijeke d.d. jer mu, kako je rekao,"Uprava nije dopustila ulazak u zgradu i sudjelovanje na preliminarnimpregovorima o kolektivnom ugovaranju".
RIJEKA,4. listopada 2005.(Hina) - Predsjednik jednog od triju lučkih sindikata, Nezavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj luci (NSZRL) Vlatko Mandekić sazvao je danas konferenciju za novinare pokraj portirnice upravne zgrade Luke Rijeke d.d. jer mu, kako je rekao, "Uprava nije dopustila ulazak u zgradu i sudjelovanje na preliminarnim pregovorima o kolektivnom ugovaranju".

Kako se doznaje iz Luke, pregovori su zbog nedolaska predstavnika NSZRL-a odgođeni.

Mandekić je rekao da mu je "onemogućen ulazak u Luku jer Uprava samovoljno tumači Statut Sindikata i krši zakon". Naime, Mandekić je nedavno prihvatio otkaz ugovora o radu uz otpremninu i to, kako je naveo, u skladu s postupkom zbrinjavanja prekobrojnih zaposlenika Luke, a u sklopu Rijeka Gateway Projekta.

Na telefonski upit, kadrovski direktor Luke Arsen Randić potvrdio je da je Mandekiću zapriječen ulazak u zgradu Luke i sudjelovanje na pregovorima te dodao da je "po Statutu NSZRL, a zbog prekida radnog odnosa, Mandekić prestao biti član tog sindikata." "Luka Rijeka želi da NSZRL sudjeluje u kolektivnom pregovaranju, ali smatramo bi o sudbini oko 1050 radnika trebali odlučivati zaposlenici Luke", rekao je Randić.

Mandekić je, navodeći odredbe Statuta Sindikata i Zakona o radu, ocijenio kako tvrdnje Uprave da on više nije član Sindikata i da ne može zastupati radnike nisu istinite.

Dodao je da je NSZRL putem Hrvatske udruge sindikata (HUS) uputio podnesak vladinu Uredu za socijalno partnerstvo i izvijestio taj ured o postupku Uprave Luke.

Predsjednici Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke (SSZRL) i Lučkog slobodnog sindikata (LSS) Roberto Zubčić i Drago Jelčić izjavili su nakon odgođenih pregovora da "ta dva sindikata nisu poduprla Mandekićevo stajalište jer on to nije ni zatražio", te da je riječ o "spletu čudnih okolnosti".

"Ne tvrdimo da su u pravu ni Mandekić, ni Uprava, ali držimo da Uprava ipak ne može određivati tko će pregovarati u ime radnika", kazao je Zubčić dodavši da je otkazivanje današnjih pregovora gubitak vremena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙