FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat "Brodosplita" razočaran odbacivanjem prijave protiv bivše Uprave

SPLIT,9. rujna 2005.(Hina) - Predsjednik Nezavisnog sindikata"Brodosplita" pri HUS-u Zvonko Šegvić izjavio je danas kako je višenego razočaran odbacivanjem posebnog policijskog izvješća, odnosnokaznene prijave koju je taj sindikat protiv bivših članova Uprave itadašnjeg ministra gospodarstva Goranka Fižulića podnio još početkom2003. godine.
SPLIT,9. rujna 2005.(Hina) - Predsjednik Nezavisnog sindikata "Brodosplita" pri HUS-u Zvonko Šegvić izjavio je danas kako je više nego razočaran odbacivanjem posebnog policijskog izvješća, odnosno kaznene prijave koju je taj sindikat protiv bivših članova Uprave i tadašnjeg ministra gospodarstva Goranka Fižulića podnio još početkom 2003. godine.

Šegvić tvrdi kako je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo posebno izvješće policije podneseno u listopadu 2003., nakon predistrage provedene na temelju njihove kaznene prijave, premda je, kaže, "gotovo u cijelosti potvrdila navode iz prijave".

Policijskim izvješćem bili su obuhvaćeni bivši članovi Uprave "Brodosplita" Vinko Rosić, Milan Senjanović, Frane Donadini i Marijo Nazor, te bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, voditelji škverskih poslovnih jedinica Goran Cvitanić, Ivan Gabrić i Predrag Čudina, koji je u međuvremenu postao predsjednik Uprave.

Teretilo ih se zbog osnovane sumnje u kažnjivo djelo protiv sigurnosti platnog prometa i sklapanja štetnog ugovora, odnosno neistinitog iskazivanja gubitaka od nešto više od 555 milijuna kuna umjesto milijardu i 493 milijuna. Bivšeg ministra gospodarstva Fižulića sumnjičilo se da nije poduzeo ništa da spriječi štetu zbog čega je država 2002. i 2003. morala sanirati gubitke u iznosu od 600 milijuna kuna.

Bivši članovi Uprave, zajedno s Predragom Čudinom, aktualnim predsjednikom, terete se i za štetne ugovore sklopljene s kompanijom "Wallis Trading" o gradnji triju tankera kojima su pogodovali toj kompaniji i pribavili joj materijalnu korist od oko 15 milijuna dolara.

Odvjetništvo je odbacilo taj dio prijave protiv Čudine jer smatra da je poduzeo sve potrebne mjere kako bi tadašnju Upravu upozorio na štetnost sklapanja takvih ugovora, no, drži da su ostali "s indirektnom namjerom počinili to kažnjivo djelo, pa u odnosu na njih i to djelo kaznena prijava za sada nije odbačena".

Šegvić smatra kako je odbacivanjem kaznene prijave upućena poruka: "uzmi što možeš i tako ti se ništa neće dogoditi jer, očito je", tvrdi, "da neke državne institucije pokušavaju sve učiniti da istina nikada ne izađe na vidjelo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙