FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS: Vlada pokušava disciplinirati sindikate

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)ustvrdili su danas da Vlada pokušava "disciplinirati sindikate", jerim predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begovićnastoji ograničiti pravo na javno izražavanje kritike inezadovoljstva.
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) ustvrdili su danas da Vlada pokušava "disciplinirati sindikate", jer im predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović nastoji ograničiti pravo na javno izražavanje kritike i nezadovoljstva.

Povod takvoj ocjeni NHS-a je Begovićev odgovor na otvoreno pismo koje je predsjednik NHS-a Krešimir Sever 9. rujna uputio premijeru Ivi Sanaderu u vezi poskupljenja naftnih derivata.

Begović u svojem odgovoru optužuje NHS za "demagoški pristup" i "kritizerstvo" izvan legitimnih oblika socijalnog dijaloga.

Sever je pak na današnjoj konferenciji za novinare odgovorio Begoviću da nema pravo sindikatima "dijeliti lekcije o socijalnom partnerstvu" te ga podsjetio na konvenciju Međunarodne organizacije rada o slobodi udruživanja i djelovanja sindikata.

Sever smatra da u trenutnim odnosima Vlade i sindikata ima vrlo malo povjerenja, pa stoga i nema šanse za sklapanjem socijalnog sporazuma, što je predložio predsjednik Republike Stjepan Mesić u poruci s jučerašnjeg otvaranja Jesenskog zagrebačkog velesajma.

Mesić je poručio da bi do kraja godine trebalo sklopiti socijalni sporazum na tripartitnoj osnovi, koji će uključivati mjere zaštite životnog standarda građana, ugroženog porastom inflacije i stagnacijom osobnih dohodaka.

"Mesićeva je želja daleko od realnosti, jer je u Hrvatskoj narušeno socijalno i društveno povjerenje, ne samo između sindikata i Vlade, već i u odnosu građana i institucija vlasti", rekao je Sever.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙