FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Begovićev odgovor na Severovo otvoreno pismo premijeru

ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Predstojnik Vladina Ureda za socijalnopartnerstvo Vitomir Begović odgovorio je danas na otvoreno pismopredsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimira Severapredsjedniku Vlade Ivi Sanaderu u vezi s poskupljenjem nafte i naftnihderivata.
ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović odgovorio je danas na otvoreno pismo predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimira Severa predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu u vezi s poskupljenjem nafte i naftnih derivata.

U "otvorenom odgovoru na otvoreno pismo" Begović u ime Vlade ističe kako Vlada nije nimalo iznenađena sadržajem, intonacijom i načinom objave toga pisma te da je ona "za razliku od toga i drugih istupa NHS-a" odabrala otvoren, argumentiran i iskren socijalni dijalog s predstavnicima sindikalnih središnjica o svim ključnim pitanjima od posebnog i općeg interesa za sindikate i građane.

Begović podsjeća da su se 9. rujna 2005. na redovitu radnom sastanku predstavnici Vlade i svih sindikalnih središnjica, uključivo i NHS-a, konsenzusom dogovorili da će "Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u roku od najduže dva tjedna pripremiti stručnu analizu o energetskoj politici i u skladu s realnim procjenama i uvjetima predložiti mjere, o čemu će se održati poseban radni sastanak s predstavnicima sindikata".

Međutim, kaže Begović, "indikativno je da isti dan, sudjelujući i prihvaćajući navedeni zaključak, predsjednik NHS-a Krešimir Sever predsjedniku Vlade piše otvoreno pismo dijeleći lekcije svima i služeći se općim konstatacijama i podmetanjima".

Begović ističe da se Hrvatska odlučila za razvoj socijalno-tržišnog gospodarstva te da "svatko razuman" kad kritizira i predlaže određena rješenja, mora polaziti upravo od tih načela. U skladu s tim, uz primjerene ekonomsko-socijalne mjere, Vladin poziv da se zbog procjene stanja u širem okružju provode i još neke mjere moguće štednje goriva ponajjprije je odgovoran i primjeren, kaže, uz ostalo, Begović. Ocijenio je kako je u Severovu pismu "i promašeni demagoški pristup poimanju načina obnašanja radnih obveza članova Vlade i njihova zalaganja i provedbe mjera štednje, o čemu svjedoče i stalna proračunska ograničenja u svim stavkama".

NHS je, uz ostalo, u otvorenom pismu premijeru zatražio da Vlada "hrvatskim građanima podastre mehanizme zaštite standarda, pogotovo najugroženijih skupina", a na ocjenu da bi građani trebali više štedjeti pri uporabi osobnih automobila, NHS je upitao hoće li Vlada prva svojim primjerom pokazati kako treba štedjeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙