FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska otvorila povijesne pregovore s Europskom unijom

LUXEMBOURG, 4. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Turska je u ranimjutarnjim satima u utorak otvorila povijesne pregovore o članstvu sEuropskom unijom, 42 godine nakon što je potpisala prvi sporazum opridruživanju s tadašnjom Europskom ekonomskom zajednicom (EEZ).
LUXEMBOURG, 4. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Turska je u ranim jutarnjim satima u utorak otvorila povijesne pregovore o članstvu s Europskom unijom, 42 godine nakon što je potpisala prvi sporazum o pridruživanju s tadašnjom Europskom ekonomskom zajednicom (EEZ).

Nakon dvodnevnog natezanja oko pregovaračkog okvira, turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul doputovao je u Luxembourg nakon ponoći gdje su ga srdačnim zagrljajima dočekali britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, povjernik EU-a za proširenje Olli Rehn i visoki povjernik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

U svojoj izjavi na svečanom otvaranju pregovora, predsjedavajući Vijeća EU-a Jack Straw pozvao je Tursku da nastavi s reformama, s jačanjem neovisnosti sudstva, da unaprijedi temeljne građanske slobode, osigura civilnu kontrolu nad vojskom i poboljša stanje na jugoistoku zemlje naseljenom pretežito Kurdima.

Približavanje Turske europskom bloku službeno počelo 12. rujna 1963., kad je potpisala sporazum o pridruživanju s tadašnjom Europskom ekonomskom zajednicom (EEZ). Sedam godina poslije dvije su strane potpisale sporazum u kojem se predviđa da Turska u konačnici postane punopravna članica bloka.

Turska je 15. travnja 1987. podnijela molbu za punopravno članstvo u EEZ-u, a 2,5 godine poslije Europska komisija podupire njezin kandidatski status, ali i na neodređeno vrijeme odgađa procjenu njezine molbe.

1. siječnja 1996. na snagu stupa carinska unija između zajednice kojase sad zove Europska unija i Ankare, ali politički čelnici zemalja članica 13. prosinca 1997. Turskoj uskraćuju status zemlje kandidata za članstvo.

Taj joj se status vraća 10. prosinca 1999. na summitu EU u Helsinkiju, ali uz napomenu kako mora provesti mnogobrojne reforme.

Početkom listopada 2004. EK preporučuje početak pristupnih pregovora s Turskom uz ogradu kako se oni mogu prekinuti ako Ankara naruši postignutu razinu ljudskih prava te napomenu kako članice EU mogu tražiti trajna ograničenja ulaska turskih radnika.

17. prosinca EU i Turska dogovaraju sporazum prema kojem pregovori počinju u listopadu 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙