FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori Hrvatska-EU pitanje trenutka

LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Britanski ministar vanjskihposlova Jack Straw kazao je u ponedjeljak navečer u Luxembourgu kakone vidi zapreka da Europska unija pregovore s Hrvatskom počne jošistoga dana.
LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw kazao je u ponedjeljak navečer u Luxembourgu kako ne vidi zapreka da Europska unija pregovore s Hrvatskom počne još istoga dana.

Radna skupina EU-a za Hrvatsku preporučila je u ponedjeljak navečer Vijeću ministara otvaranje pregovora s Hrvatskom, a šefovi diplomacija 25 zemalja EU-a trebaju potvrditi tu odluku i dati datum početka pregovora.

"Ne vidim zapreka da i s Hrvatskom počnemo pregovore", kazao je Straw novinarima, te je dodao: "Vjerujemo da će to biti također dobar dan za Hrvatsku".

Hrvatska je uspjela dokazati potpunu suradnju s Haškim sudom i "uz malo sreće" može započeti pristupne pregovore s EU-om već u ponedjeljak navečer, rekla je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

"Mi smo se uvijek zalagali za Hrvatsku, ona je sada ispunila uvjet i sada s malo sreće možemo već večeras započeti pregovore", izjavila je Plassnik novinarima.

Europski povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn kazao je da je "EU spremna početi pregovore vrlo brzo".

I Rehn i Straw, kao predstavnik Velike Britanije koja trenutačno predsjedava Unijom, članovi su Radne skupine za Hrvatsku u kojoj su još Austrija, Finska, Luksemburg te visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Obojica su kazala da odluku o tome kada će stvarno početi pregovori trebaju donijeti ministri vanjskih poslova koje nakon radne večere u ponedjeljak očekuje formalna sjednica.

Obaviješten diplomatski izvor ranije je kazao da Britanci nemaju ništa protiv otvaranja pregovora s Hrvatskom odmah, ali tek nakon Turske. No tursko izaslanstvo poletjelo u ponedjeljak navečer za Luksemburg te je neizvjesno hoće li se bilateralna međuvladina konferencija EU-Turska stići održati prije ponoći. U tom bi slučaju pregovori s Hrvatskom počeli iza ponoći.

Postoji i mogućnost da se odluka o Hrvatskoj donese u utorak ujutro ili da se za početak odredi prvi prvi sljedeći sastanak ministara vanjskih poslova 7. studenoga u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙