FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU-Turska: nema napretka, sastanak prekinut na pola sata

LUXEMBOURG, 2. listopada 2005. (Hina) - Planirani početak pristupnihpregovora s Turskom u ponedjeljak poslije podne i dalje je upitan, jerAustrija i na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a unedjelju navečer u Luxembourgu i dalje ustraje na stajalištu da se upregovorački okvir ubaci privilegirano partnerstvo kao alternativapunopravnom članstvu,
LUXEMBOURG, 2. listopada 2005. (Hina) - Planirani početak pristupnih pregovora s Turskom u ponedjeljak poslije podne i dalje je upitan, jer Austrija i na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u nedjelju navečer u Luxembourgu i dalje ustraje na stajalištu da se u pregovorački okvir ubaci privilegirano partnerstvo kao alternativa punopravnom članstvu,

"Zasad nema napretka, sastanak je (oko 22.00 sati) prekinut na pola sata", rekao je diplomatski izvor.

Bez pregovaračkog okvira, koji se mora usvojiti jednoglasno, pregovori s Turskom ne mogu početi. Predsjedatelj Vijeća EU-a, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw sastao se prije ministarskog u četiri oka s austrijskom ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik, ali i nakon toga sastanka Austrija je ostala pri svom stajalištu.

Beč se već tjednima protivi formulaciji u predloženom pregovoračkom okviru u kojem stoji da je "zajednički cilj pregovora članstvo", u otvorenom procesu, čiji se ishod ne može zajamčiti, a da bi u slučaju neuspjeha pregovora Turska bila povezana s EU-om "najčvršćim mogućim vezama". Austrija želi da se u tekst unese alternativa punopravnom članstvo, to jest da da pregovori mogu rezultirati privilegiranim partnerstvom. Beč također inzistira na tome da se što prije otvore pregovori s Hrvatskom.

Prema više izvora, ne isključuje se mogućnost da odluka o Turskoj bude donesena tek u ponedjeljak prije podne, kada se sastaje Radna skupina EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙