FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ponedjeljak se nastavlja rasprava o Turskoj, sastanak Radne skupine pomaknut za kasnije

LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova EU-azavršili su u ponedjeljak rano ujutro izvanredni sastanak uLuxembourgu bez dogovora oko pregovoračkog okvira za Tursku, stoga jebritansko predsjedništvo odlučilo u ponedjeljak nastaviti pregovore oTurskoj i pomaknuti za kasnije sastanak Radne skupine za Hrvatsku,potvrdilo je britansko predsjedništvo EU-a.
LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova EU-a završili su u ponedjeljak rano ujutro izvanredni sastanak u Luxembourgu bez dogovora oko pregovoračkog okvira za Tursku, stoga je britansko predsjedništvo odlučilo u ponedjeljak nastaviti pregovore o Turskoj i pomaknuti za kasnije sastanak Radne skupine za Hrvatsku, potvrdilo je britansko predsjedništvo EU-a.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je potvrdio na konferenciji za novinare oko 01.00 sati ujutro da će se sastanak Radne skupine za Hrvatsku održati tek nakon rasprave o Turskoj.

U ponedjeljak u 9.30 sati, kada je trebao započeti sastanak Radne skupine za Hrvatsku, ministri vanjskih poslova EU-a ponovno će se vratiti na tursko pitanje.

Ministar Straw je najavio da će predsjedništvo EU-a i izaslanstvo Austrije zajedno s Europskom komisijom nastaviti raditi usuglašavanju spornih dijelova predloženog pregovoračkog okvira tijekom cijele noći.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik izjavila je skupini novinara da je na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova, koji je počeo u nedjelju u 19.30 sati i trajao do ranih jutarnjih sati, ipak postignut određeni napredak.

"Imam dojam da je postignut određeni napredak, koji još nije dovoljan. Nastavit ćemo raditi, imam strpljenja", rekla je Plassnik.

I nakon višesatnih pokušaja uvjeravanja u nedjelju navečer na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova u Luxembourgu, Austrija je ustrajala u svom stajalištu da ne prihvati predloženi pregovorački okvir za Tursku, bez čega ne mogu početi pristupni pregovori, planirani za ponedjeljak u 17.00 sati.

"To je frustrirajuća situacija, ali još uvijek se nadam da možemo postići dogovor", rekao je Straw dopustivši mogućnost da se planirani početak pregovora ipak pomjeri za kasnije.

Bez pregovaračkog okvira, koji se mora usvojiti jednoglasno, pregovori s Turskom ne mogu početi. Predsjedatelj Vijeća EU-a, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw sastao se prije ministarskog u četiri oka s austrijskom ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik, ali i nakon toga sastanka Austrija je ostalo pri svom stajalištu.

Beč se već tjednima protivi formulaciji u predloženom pregovoračkom okviru u kojem stoji da je "zajednički cilj pregovora članstvo", u otvorenom procesu, čiji se ishod ne može zajamčiti, a da bi u slučaju neuspjeha pregovora Turska bila povezana s EU-om "najčvršćim mogućim vezama". Austrija želi da se u tekst unese alternativa punopravnom članstvo, to jest da da pregovori mogu rezultirati i privilegiranim partnerstvom. Beč također inzistira na tome da se što prije otvore pregovori s Hrvatskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙