FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 4. listopada

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) -
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) -

ZAGREB - Svjetska banka, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i Lučka uprava Ploče održat će Radionicu o razvoju luke Ploče, u sklopu priprema za Projekt integracije trgovine i transporta. Riječ je o projektu kojemu je cilj povećanje kapaciteta, učinkovitosti i kvalitete usluga uz južni dio koridora V.c, s fokusom na luku Ploče kao njegovom polaznom točkom. Nakon uvodnih govora (9 sati), ministar Božidar Kalmeta i direktor Svjetske banke za Bugarsku, Hrvatsku i Rumunjsku Anand K. Seth održat će i konferenciju za novinare (10 sati, Westin, 17. kat, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković na sastanku s predstavnicima udruga, zadruga i organizatora sjetve razgovarat će o žetvi i berbi kasnih usjeva roda 2005., planskom okviru za sjetvu 2005. i 2006. te politici potpora u ratarstvu. Nakon sastanka biti će održana konferencija za novinare (13,00 sati, Ministrstvo poljoprivrede, Vukovarska 78).

ZAGREB - CARDS projekt "Jačanje kapaciteta u području poljoprivrede, živih životinja i prehrambenih proizvoda", kojeg financira Europska unija u vrijednosti od 1,75 milijuna eura, bit će predstavljen u Zagrebu. Glavni cilj tog twinning projekta je sastaviti Nacionalnu strategiju sigurnosti hrane i Akcijski plan za njezinu primjenu odnosno time bi se ključni dijelovi zakonodavstva iz područja biljnog i životinjskog zdravstva, javnog veterinarskog zdravstva te sigurnosti i kvalitete hrane uskladili s pravnom stečevinom EU-a. Glavni korisnici projekta, koji je započet u travnju ove, a završit će do listopada iduće godine, su ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva odnosno zdravstva i socijalne skrbi (10 sati, Starogradska vijećnica, Ćirila i Metoda 5).

ZAGREB - Prva stručna ovlaštenja unutarnjim revizorima za obavljanje poslova unutarnje revizije u javnom sektoru dobit će na prigodnoj svečanosti 23-oje unutarnjih revizora koji su ispunila zahtjeve i uspješno završila program edukacije. Ovlaštenja će uručiti ministar financija Ivan Šuker, u nazočnosti voditelja projekta CARDS 2002. Frederica Chetcutija (15 sati, Ministarstvo financija, Katančićeva 5).

GRAZ - Vlada Pokrajine Štajerske i Hrvatsko-austrijska trgovinska komora iz Graza organizatori su Dana Hrvatske koji se održava u sklopu Jesenskog sajma u Grazu ("Herbstmesse"). Sudionici Dana Hrvatske bit će predstavnici štajerske i savezne austrijske vlade, Hrvatsko-austrijske trgovinske komore, Sajma Graz, Vlade RH, Zagrebačke županije, HOK-a. Središnja tema Dana Hrvatske bit će prilagodba hrvatskog gospodarstva u okviru priprema za ulazak u EU, hrvatsko obrtništvo na putu u EU te mogućnosti suradnje sa Austrijom. Nakon Dana Hrvatske, održat će se "Burza metalaca" Austrije i Hrvatske, na kojoj će sudjelovati 12 obrtnika i više od 30 tvrtki metalne branše iz Hrvatske te više od 30 tvrtki iz Austrije. U sklopu Dana Hrvatske, državna tajnica za poduzetništvo Tajana Kesić-Šapić potpisat će Pismo namjere s ministrom za gospodarstvo i Europu u Vladi Štajerske Geraldom Schoepferom. Na taj način, obje će strane iskazati svoju spremnost za jačanje i poticanje suradnje u projektima značajnim za razvoj obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

ZAGREB - Uprava tvrtke T-Hrvatske telekomunikacije, na čelu s predsjednikom Uprave i glavnim izvršnim direktorom Ivicom Mudrinićem, na godišnjoj će konferenciji za novinare govoriti o aktivnostima u poslovanju, što se događa godinu dana nakon promjene vizualnog identiteta te najaviti buduće poslovne poteze za korisnike (11 sati, HOTO toranj, Savska cesta 32).

ZAGREB - Raiffeisen stambena štedionica (RSŠ) na konferenciji za novinare predstavit će model međufinanciranja, dobivanja stambenog kredita odmah bez čekanja na istek razdoblja štednje, kao i model dječje štednje, a bit će riječi i o aktualnostima vezanim uz projekt stanogradnje na hrvatskom tržištu (12 sati, The Regent Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Hrvatska je tijekom ovogodišnje turističke sezone sa gotovo svih inozemnih tržišta zabilježila poraste turističkih dolazaka i noćenja, a strani su turisti ukupno u osam mjeseci, po podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), ostvarili 8 posto više dolazaka nego lani i 9 posto više noćenja. Ukupno je u Hrvatskoj u osam mjeseci, po podacima HTZ-a, bilo 6,85 milijuna stranih turista i 39,46 milijuna njihovih noćenja, a takvim su rezultatima, ocjenjuju, više nego nadmašene optimistične prognoze s početka sezone.

Dobri su rezultati, unatoč lošim vremenskim prilikama, bili i u ovogodišnjem kolovozu, kada je stranih turista došlo 5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a ostvarili su 8 posto više noćenja.

ZAGREB - Ukupan promet na Zagrebačkoj burzi u rujnu iznosio je 4,04 milijarde kuna, a indeks burze Crobex dosegnuo je 21. rujna razinu od 2 tisuće bodova i do kraja mjeseca konstantno rastao. Redoviti promet dionicama za 61,6 posto je veći nego u rujnu prošle godine, a u istom tom razdoblju redoviti promet obveznicama više se nego udvostručio (140,3 posto). Pored učestalosti i intenziteta trgovine vidljiv je i bitan rast cjelokupnog tržišta. Tržišna kapitalizacija dionica u usporedbi s istim mjesecom prošle godine veća je za 53,6 a obveznica za 47,3 posto.

Dionice s najvećim prometom u rujnu bile su Adris grupe - 57,7 milijuna kuna, Atlantske plovidbe - 47,7 i Plive, 47,6 milijuna kuna.

VARAŽDIN - Na Varaždinskoj burzi u rujnu je ostvaren promet od 178,69 milijuna kuna, vrijednost indeksa VIN narasla je za 2,33 posto, na 1.937,27 bodova.

Najveći promet od 48,56 milijuna kuna ostvaren je trgovanjem dionicama Ericssona Nikole Tesle. Cijena tih dionica na mjesečnoj razini narasla je za 7,86 posto, na prosječnih 2.008,71 kuna.

Nakon Ericssona Nikole Tesle, po prometu u rujnu slijede dionice Adris grupe, s prometom od 19,78 milijuna kuna. Prosječna cijena tih dionica bila je 3.450 kuna, što je za 14,81 posto niža cijena od mjeseca ranije.

Dionicama Hotela Omišalj ostvaren je promet od 10,61 milijuna kuna, a njihova je prosječna cijena porasla za 74,38 posto, na 38,38 kuna.

Urednica: Davorka Stanešić

Tel: 01/4808 680

Faks: 01/4808 821

(Hina) xdb/xduk ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙