FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Unija želi Merkel i odbija podjelu kancelarske dužnosti

BERLIN, 26. rujna 2005. (Hina) - Demokršćanska Unija CDU/CSU i daljeustraje na tome da na dužnost kancelara bude izabrana njezinapredstavnica Angela Merkel te odbija najnovije prijedloge sadašnjegkancelara i kandidata Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD)Gerharda Schroedera o podjeli kancelarske dužnosti, izjavili su uponedjeljak vodeći političari Unije.
BERLIN, 26. rujna 2005. (Hina) - Demokršćanska Unija CDU/CSU i dalje ustraje na tome da na dužnost kancelara bude izabrana njezina predstavnica Angela Merkel te odbija najnovije prijedloge sadašnjeg kancelara i kandidata Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Gerharda Schroedera o podjeli kancelarske dužnosti, izjavili su u ponedjeljak vodeći političari Unije.

"Schroeder mora shvatiti da ne postoji niti najmanja šansa da Unija uđe u vladu s SPD-om bez Angele Merkel na čelu", izjavio je član predsjedništva Kršćansko demokratske unije (CDU) Christoph Boehr.

Ostali članovi predsjedništva su prije sastanka u ponedjeljak naglasili da prije novog kruga razgovora o mogućem početku koalicijskih pregovora između Unije CDU/CSU i SPD, koji bi trebali biti održani u srijedu, demokršćani jasno žele riješiti pitanje kancelara.

"Velika koalicija je moguća samo s Angelom Merkel na čelu i to tijekom čitavog izbornog razdoblja", smatra Peter Mueller, član predsjedništva CDU-a i premijer savezne pokrajine Saarland.

Kancelar Gerhard Schroeder je u nedjelju navečer u jednom TV intervjuu prvi put otvoreno stao iza tzv. velike koalicije demokršćana i socijeldemokrata te je izjavio "da će učiniti sve" do dođe do njezina stvaranja. To je protumačeno kao prvi signal spremnosti na kompromise Schroedera, koji je dosad ustrajao na tomu da ostane na čelu buduće vlade.

Schroeder je tijekom vikenda najavio i mogućnost primjene tzv. izraelskog modela podjele kancelarske dužnosti. Prema tom modelu, prve dvije godine izbornog razdoblja on bi obnašao kancelarsku dužnost, a druge dvije Angela Merkel, što je Unija CDU/CSU odlučno odbacila.

Iako pravo na postavljanje kancelara ima ona frakcija koja je izišla kao najjača iz parlamentarnih izbora, a to je, unatoč tijesnoj pobjedi od samo 0,9 posto glasova više, Unija CDU/CSU, Schroeder smatra da većina zastupnika u Bundestagu stoji iz njega.

Podrška Schroederovu ustrajanju na kancelarskoj fotelji iz vlastitih redova polako splašnjava. Tako je nakon bremenskog senatora Henninga Scherfa (SPD) i premijer savezne pokrajine Rheinland-Pfalz, Kurt Beck (SPD), otvorio mogućnost ulaska SPD-a u vladu na kojoj bi Angela Merkel bila na čelu.

Vodstvo demokršćana i socijaldemokrata sastat će se u srijedu kako bi donijeli konačnu odluku o tome hoće li započeti s koalicijskim pregovorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙