FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Nagađanja o "velikoj koaliciji"

LJUBLJANA,3. listopada 2005.(Hina) - Godinu dana nakon parlamentarnihizbora na kojima je u Sloveniji prvi put prevagnuo desni centar, svesu češća medijska nagađanja o rekonstrukciji vlade i formiranju"velike koalicije", a potaknuo ih je i predsjednik države JanezDrnovšek.
LJUBLJANA,3. listopada 2005.(Hina) - Godinu dana nakon parlamentarnih izbora na kojima je u Sloveniji prvi put prevagnuo desni centar, sve su češća medijska nagađanja o rekonstrukciji vlade i formiranju "velike koalicije", a potaknuo ih je i predsjednik države Janez Drnovšek.

"Takva bi koalicija imala više kadrovskog potencijala i sposobnosti za vođenje države. Imala bi jamačno i više problema, ali i mnogo državotvornosti i političke snage", rekao je Drnovšek, u intervjuu za "Mladinu" od ponedjeljka, komentirajući nagađanja o novoj koaliciji Slovenskih demokrata (SDS) sadašnjeg premijera Janeza Janše i Liberalnih demokrata (LDS), koje je nekada vodio sam Drnovšek.

Takva bi koalicija mogla biti uspješna ako bi postigla dogovori o bitnom pomaku u gospodarstvu i na drugim područjima, rekao je Drnovšek.

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše na parlamentarnim izborima održanim 3. listopada prošle godine prvi je put postala najveća stranka u slovenskom parlamentu, smijenivši 12 godina dugu dominaciju liberalnih demokrata. Nakon toga Janša je postao premijerom i sastavio vladu iz triju stranaka desnog centra kojima u parlamentu tijesnu većinu osigurava Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Janšinu vladu posljednjih mjeseci prate kritike da nije dovoljno odlučna u provedbi najavljenih poreznih i financijskih reformi i da je umirovljeničkoj populacija zbog stranačkih kombinacija popustila donošenjem zakona kojim će se njihova primanja usklađivati s rastom plaća i inflacijom.

Vlada desnog centra optužena je i za pritiske na neovisne medije kao i za smjenu prije postavljenih kadrova na najvažnijim mjestima. Mediji su zadnjih dana više puta objavili pretpostavku da bi liberalni demokrati, koje sredinom mjeseca čeka izborni i reformatorski kongres, mogli u Janšinoj vladi zamijeniti demokršćane.

Kao jedan od najozbiljnijih kandidata za mjesto novog predsjednika stranke liberalnih demokrata umjesto bivšeg premijera Antona Ropa spominje se Ivo Vajgl koji sada radi kao savjetnik za vanjsku politiku u Drnovšekovu uredu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙