FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo prvo suđenje za ratne zločine pred Sudom BiH

SARAJEVO,14. rujna 2005.(Hina) - Pred Odjelom za ratne zločine SudaBosne i Hercegovine u srijedu je počela glavna rasprava u procesuprotiv bosanskog Srbina Bobana Šimšića optuženog za progone izlostavljanja počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na područjuVišegrada 1992. godine.
SARAJEVO,14. rujna 2005.(Hina) - Pred Odjelom za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u srijedu je počela glavna rasprava u procesu protiv bosanskog Srbina Bobana Šimšića optuženog za progone i zlostavljanja počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na području Višegrada 1992. godine.

Suđenje Šimšiću ujedno je prvo takve vrste koje se vodi pred državnim sudom BiH, osnovanom početkom ove godine kako bi procesuirao slučajeve ratnih zločina te time omogućio okončanje rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Tročlanim sudskim vijećem koje sudi Šimšiću predsjeda sudac iz BiH Dragomir Vukoja a u sastavu vijeća su i međunarodni suci George Renier i Richard Gabelein.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice koja Šimšića u pet točaka tereti za progon Bošnjaka s područja Višegrada na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi te za sudjelovanje u prisilnom preseljavanju civila, zatvaranju, mučenju, silovanju i ponižavanju.

U optužnici koju je iznio tužitelj Ibro Bulić navodi se da je Šimšić ta zlodjela počinio kao pripadnik paravojne skupine kojoj je na čelu bio haški optuženik Milan Lukić, nedavno uhićen u Argentini.

Sva ta djela Šimšić je počinio u razdoblju od travnja do lipnja 1992. godine a njegov slučaj posebice čini zanimljivim činjenica da je, unatoč dvojbenoj ratnoj prošlosti, sve do 2002. godine bio zaposlen kao policajac u Višegradu te da je za taj posao dobio potrebne suglasnosti bivše policijske misije Ujedinjenih naroda (IPTF) u BiH.

U bijegu je bio od travnja 2003. godine kada je sud u Goraždu za njim raspisao tjeralicu a dragovoljno se predao u siječnju ove godine i od tada se nalazi u pritvoru državnog suda.

Tijekom prijašnjeg saslušanja pred Sudom BiH obavljenog u srpnju Šimšić se izjasnio da se ne osjeća krivim niti po jednoj točki optužnice.

Branitelj Veljko Čivša zatražio je na početku suđenja odgodu glavne rasprave za najmanje šest mjeseci zbog navodnog nedostatka vremena potrebnog za pripremanje obrane.

Tužitelj Bulić tom se zahtjevu odlučno usprotivio najavivši istodobno da će tijekom suđenja predstaviti 86 dokaza te izvesti 27 svjedoka koji će potvrditi sve navode optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙