FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dopingiranim sportašima odšteta

BERLIN, 13. rujna 2005. (Hina/STA) - Čak 193 sportaša iz bivše IstočneNjemačke dobit će odštetu kao žrtve dopinga, potvrdio je njemačkiministar unutarnjih poslova Otto Shilly.
BERLIN, 13. rujna 2005. (Hina/STA) - Čak 193 sportaša iz bivše Istočne Njemačke dobit će odštetu kao žrtve dopinga, potvrdio je njemački ministar unutarnjih poslova Otto Shilly.

Svaki sportaš dobiti će 10.400 eura kao odštetu za psihičke i fizičke smetnje zbog dopinškog programa koji je provodila i podupirala bivša Istočna Njemačka (DDR). Odštetu je zatražilo 308 sportaša iz DDR-a, no Ured za žrtve dopinga odobrio je 193 zahtjeva.

"Novčana potpora je tek mala kompenzacija za žrtve kojima su bili izloženi sportaši. Oni su u DDR-u bili prisiljeni uzimati doping, zbog čega danas mnogi imaju problema sa zdravljem," kazao je Schilly.

Između 1972. i 1988. godine sportaši i sportašice iz DDR-a osvojili su čak 384 olimpijske medalje, a na OI u Los Angelesu (1982) zbog bojkota nisu nastupili. Država je tražila rezultate pod svaku cijenu pa su mnogi treneri sportašima davali nedozvoljena stimulativna sredstva, za koje su tvrdili da su vitaminske tablete. Nakon ujedinjenja Njemačke 1990. godine i otvaranja brojnih dokumenata utvrđeno je da su praktički svi najbolji sportaši iz Istočne Njemačke bili žrtve dopinškog programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙