FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do12,30 sati
ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

BEAUMONT - Uragan Rita stigao je u subotu ujutro do američke obale, praćen snažnim vjetrovima, obilnom kišom i velikim valovima i zahvatio područje dugo nekoliko stotina kilometara između Teksasa i Louisiane, objavio je američki nacionalni centar za uragane. Središte Rite, uragana treće kategorije (od pet mogućih) s maksimalnom brzinom vjetra od 195 kilometara na sat, stiglo je do američke obale nešto prije 10 sati po srednjoeuropskom vremenu i prvo pogodilo područje istočnije od mjesta Sabine Pass na samoj granici Teksasa i Louisiane. Uragan izgleda neće zahvatiti Houston i Galveston, ali bi mogao naselja Beumont, Port Arthur i Lake Charles gdje se nalaze i najveće rafinerije na obalama Meksičkog zaljeva.

JERUZALEM - Izraelske zračne snage pokrenule su u subotu nove napade na sjever pojasa Gaze, a ciljan je poligon s kojega palestinski militanti ispaljuju rakete na Izrael, objavila je vojska. Palestinske snage sigurnosti kažu da je napadnuto područje kod Beit Hanouna i da nema ozlijeđenih. Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz naredio je raspoređivanje kopnenih snaga i zatražio "oštar" odgovor na raketne napade Hamasa. Uvedena je i potpuna blokada Zapadne obale i Gaze, zbog čega tisuće Palestinaca nisu mogle doći na posao u Izrael. Ubrzo nakon Mofazove naredbe, očevici su izvijestili o tri snažne eksplozije u Gazi i preletima izraleskih zrakoplova.

ANKARA - Desničarski i ljevičarski nacionalisti udružili su u subotu snage na prosvjedu u Istanbulu u povodu početka znanstvene konferencije o masakru nad stotinama tisuća Armenaca u Turskoj tijekom i nakon Prvog svjetskog rata. Stotine policajaca osigurava Sveučilište Bigli kako bi samo oni s pozivnicama ušli u sveučilišni kampus pred kojim su stotine prosvjednika uzvikivale proturske slogane. Radi se o iznimno kontroverznoj konferenciji budući da Turska odbija tvrdnju kako smrt 1,5 milijun Armenaca predstavlja genocid. Više europskih država donijelo je rezolucije u kojima izričito navode kako događaji iz 1915. godine predstavljaju genocid, što bi Turska trebala prihvatiti i na odgovarajući se način ispričati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙