FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrade natjecateljima za stipendije pjevačima

ZAGREB, 1. listopada 2005. (Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu uZagrebu večeras je održan završni koncert prvog natjecanja zastipendije mladim hrvatskim pjevačima u organizaciji Društvapokrovitelja HNK u Zagrebu i produkcijske kuće Vero Vision.
ZAGREB, 1. listopada 2005. (Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu večeras je održan završni koncert prvog natjecanja za stipendije mladim hrvatskim pjevačima u organizaciji Društva pokrovitelja HNK u Zagrebu i produkcijske kuće Vero Vision.

Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije - prva kategorija visokoškolska i druga kategorija majstorska.

U visokoškolskoj kategoriji prvu nagradu u iznosu od 50.000 kuna dobila je Marija Kuhar (sopran), drugu nagradu Evelin Novak (sopran) - 40.000 kuna, treću nagradu Krešimir Stražanac (bariton) - 30.000 i četvrtu nagradu Tomislav Lučić (bas) 20.000 kuna.

U drugoj kategoriji - majstorskoj - prvu nagradu u iznosu od 50.000 kuna dobio je Ante Jerkunica (bas), dodijeljene su dvije druge nagrade (40.000 kuna) koje ravnopravno dijele Marko Špehar (bas) i Berislav Puškarić (basbariton), treću je dobila Vedrana Šimić (sopran) u iznosu od 30.000 kuna.

O nagradama je odlučivao ocjenjivački sud u sastavu - Francisco Araiza (predsjednik), Manuela Kurdisem, Oliver Kretschmar, Ruža Pospiš Baldani, Josip Šego, Mladen Tarbuk, Dunja Vejzović te Luca Tarrgeti kao počasni gost.

Mladi pjevači izvodili su ulomke i arije iz najpoznatijih Mozartovih, Donizzetijevih, Belinijevih, Verdijevih, Wagnerovih, Rossinijevih i opera Čajkovskog.

Orkestrom Opere Hrvatskog narodnog kazališta dirigirao je Aleksandar Kalajdžić.

Prvo natjecanje mladih opernih pjevača za stipendije iniciralo je Društvo pokrovitelja HNK u Zagrebu kako bi pomogli najtalentiranijim mladim opernim umjetnicima u nastavku i proširenju njihove umjetničke izobrazbe.

Sredstva za ovu plemenitu namjenu, kako ističu organizatori, prikupljena su prilikom prvog VIP Opernog bala održanog u siječnju ove godine. Osim tih sredstava za nagrade su prikupljena sredstva i od donacija, članova pokrovitelja HNK. Među najzaslužnijima za ovo natjecanje je operna primadona i istaknuta pedagoginja Dunja Vejzović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙