FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši finski predsjednik vodi na kladionicama za Nobelovu nagradu za mir

OSLO, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Bivši finski predsjednik MarttiAhtisaari, u velikoj mjeri zaslužan za mirovni sporazum uindonezijskom Acehu, ima najveće izglede dobiti Nobelovu nagradu zamir za 2005. godinu, dok se na američkog predsjednika Georgea W. Bushane treba kladiti, rekao je u petak prvi kladioničar koji je počeoprimati oklade za tu nagradu.
OSLO, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari, u velikoj mjeri zaslužan za mirovni sporazum u indonezijskom Acehu, ima najveće izglede dobiti Nobelovu nagradu za mir za 2005. godinu, dok se na američkog predsjednika Georgea W. Busha ne treba kladiti, rekao je u petak prvi kladioničar koji je počeo primati oklade za tu nagradu.

Kladionica Centrebet sa sjedištem u Australiji na drugo je mjesto, s izgledima 7:1, svrstala američkog senatora Richarda Lugara i bivšeg senatora Sama Nunna zbog njihova rada na nuklearnom razoružanju bivšeg SSSR-a. Ahtisaarijevi izgledi su 6:1.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir bit će poznat 7. listopada.

Indonezijska vlada potpisala je u kolovozu ove godine u Helsinkiju mirovni sporazum s pobunjenicima iz Aceha koji bi trebao okončati tri desetljeća sukoba u kojima je poginulo gotovo 15.000 ljudi.

Američki predsjednik George W. Bush na kladionici loše stoji i s izgledima 1000:1 daleko zaostaje za britanskim premijerom Tonyjem Blairom, čiji su izgledi 500:1, te predsjednikom Venezuele Hugom Chavezom koji kotira 80:1.

Na treće mjesto svrstane su humanitarne organizacije Save the Children i Oxfam s izgledima 8:1, ispred ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka (9:1), predvodnika prošlogodišnje "narančaste" revolucije u Ukrajini.

Među mogućim kandidatima za nagradu nalaze se i rock zvijezde Bob Geldof i frontman skupine U2 Bono Vox zbog svojeg angažmana u borbi protiv siromaštva u Trećem svijetu. Obojica na kladionici kotiraju sa 66:1.

Svi koji se odluče kladiti na Ahtisaarija, i mnoge druge kandidate, izlažu se, međutim, riziku jer još nije poznato nalazi li se on uopće među 199 nominiranih za ovogodišnju nagradu. Rok za nominaciju bio je 1. veljače, mnogo prije mirovnog sporazuma u Acehu.

Finski parlament nominirao ga je ovoga tjedna za Nobelovu nagradu za mir 2006. godine.

Prošle godine Nobelovu nagradu za mir osvojila je kenijska ministrica za okoliš Wangari Maathai, a prije nje nagrada je dodijeljena iranskoj odvjetnici Shirin Ebadi.

Nagrada je vrijedna 10 milijuna švedskih kruna (1,3 milijuna američkih dolara).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙