FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijetnam proslavio 60. obljetnicu neovisnosti

HANOI, 2. rujna 2005. (Hina/dpa) - Vijetnam je u petak vojnom icivilnom paradom proslavio 60. obljetnicu deklaracije o neovisnostizemlje koju je u rujnu 1945. na glavnom trgu u Hanoiju pročitao bivšičelnik Ho Chi Minh.
HANOI, 2. rujna 2005. (Hina/dpa) - Vijetnam je u petak vojnom i civilnom paradom proslavio 60. obljetnicu deklaracije o neovisnosti zemlje koju je u rujnu 1945. na glavnom trgu u Hanoiju pročitao bivši čelnik Ho Chi Minh.

Obrativši se predstavnicima diplomatskog zbora, vojske, medija i okupljenim građanima, predsjednik Tran Duc Luong rekao je da je zemlja uspjela prevladati neviđene teškoće rata i poratnog perioda, i uspjela poboljšati duhovni i materijalni život svog stanovništva.

On je ipak upozorio da se Vijetnam suočava s brojnim izazovima, te je najavio borbu protiv siromaštva i korupcije u "nedjelotvornom" državnom aparatu.

Ho Chi Minh je 2. rujna 1945., po završetku Drugog svjetskog rata, proglasio završetak francuske kolonijalne uprave i neovisnost zemlje. Ipak, Francuska je pokušala zadržati svoje kolonije u Indokini i njezini su vojnici napustili Vijetnam tek nakon 12-godišnjeg rata. Vijetnamski rat protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika trajao je do 1975. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙