FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Globalna razina mora porast će do 2100. za 30 cm

ZAGREB, 1. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Razina svjetskih moramogla bi do kraja stoljeća porasti za 30 centimetara, a loše vrijemepostat će sve češće zbog globalnog zagrijavanja, objavili su u petaknjemački znanstvenici.
ZAGREB, 1. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Razina svjetskih mora mogla bi do kraja stoljeća porasti za 30 centimetara, a loše vrijeme postat će sve češće zbog globalnog zagrijavanja, objavili su u petak njemački znanstvenici.

Stručnjaci Instituta za meteorologiju Max Planck iz Hamburga kažu kako su kompjutorski modeli pokazali da će do 2100. godine globalna temperatura porasti za 4,1 stupanj, zbog čega će se početi otapati led na Arktiku.

Njemački znanstvenici prognoziraju da polarni medvjedi možda više neće moći prelaziti s jedne ledene sante na drugu, a brodovi će sve češće ploviti sjevernim koridorima oko Sibira i Kanade.

Njihovo izvješće uslijedilo je samo dan nakon što su američki znanstvenici objavili da se arktički ledeni pokrov, zbog povećanja temperature, smanjio četvrtu godinu zaredom na najmanju površinu u posljednjih stotinu godina.

Većina znanstvenika vjeruje da staklenički plinovi, među njima ugljični dioksid iz ispušnih cijevi automobila i tvorničkih dimnjaka, uzrokuju globalno zatopljenje tako što zadržavaju sunčevu toplinu u atmosferi.

Direktor Instituta Guy Brasseur ističe da je cilj izvješća pružiti političarima informacije koje su im potrebne za donošenje ključnih odluka.

Po njegovim riječima, Europa će sve više biti pogođena ljetnim sušama i olujama, a općenito smanjenje količine padalina dramatično će utjecati na poljoprivredu u južnoj Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙