FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uragan Katrina: Američki tisak hvali heroje, kritizira Busha

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Dio američkog tiska u četvrtak jehvalio nadljudske napore spasilaca u pomaganju stanovništvu pogođenomuraganom Katrina, ali i kritizirao administraciju američkogpredsjednika Georgea W. Busha zbog opsega razaranja koje je najtežepogodilo povijesni grad New Orleans, prenosi BBC.
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Dio američkog tiska u četvrtak je hvalio nadljudske napore spasilaca u pomaganju stanovništvu pogođenom uraganom Katrina, ali i kritizirao administraciju američkog predsjednika Georgea W. Busha zbog opsega razaranja koje je najteže pogodilo povijesni grad New Orleans, prenosi BBC.

Newyorški dnevnik New York Times u uvodniku je kritizirao predsjednika Busha kazavši da je "održao jedan od najgorih svojih govora" u srijedu povodom katastrofe koja je pogodila države Mississippi i Louisianu.

"Pozvao je javno svakoga tko želi pomoći da uplati novac i (...) obećao da će u konačnici sve proraditi, ali u predsjednikovu držanju jučer (...) ništa nije govorilo da on razumije težinu trenutačne krize", objavio je NYT.

Uvodničar se zapitao zbog čega Kongres upravo priprema smanjenje stavke proračuna za zaštitu od poplava.

"Sućut više neće biti dovoljna, poglavito ako su stručnjaci u pravu da globalno zatopljenje može povećati snagu budućih uragana", ocijenio je NYT, podsjetivši da Bushova administracija, čini se, ne priznaje globalno zatopljenje.

Sjedinjene Države odbijaju potpisati Protokol iz Kyota, prvi međunarodni sporazum o smanjenju emisije stakleničkih plinova koji je na snagu stupio početkom godina, tvrdeći da šteti američkim interesima.

Washington Post ocijenio je da je uragan Katrina u New Orleansu donio jednu od najgorih prirodnih katastrofa u američkoj povijest, te upozorio: "Golemi dio američkog naslijeđa - ostaci nekad najveće francuske kolonije u Sjevernoj Americi, kreolska kultura jedinstvena na ovome kontinentu - ozbiljno je ugrožen".

List je pohvalio "herojstvo" i "velikodušnost" spasitelja, ali u scenama pljačke nezaštićene imovine vidi dokaz "da su neki ljudi uvijek spremni izvući korist od tuđe nesreće".

Čak je i konzervativni list New Hampshire's Manchester Union-Leader pozvao predsjednika na odgovornost. "Nestalo je smireno, uvjerljivo, intutivno vodstvo koje je Bush pokazao u prvome mandatu, poglavito u mjesecima nakon terorističkih napada 11. rujna 2001".

Umjesto toga on je pokazao "neprikladnu opuštenost za jednog lidera koji se suočava s ratom, prirodnom katastrofom ili gospodarskom nesigurnošću".

Los Angeles Times upozorio je na ekonomske posljedice katastrofe koja je pogodila SAD jer će prekid isporuke plina i nafte iz Meksičkog zaljeva dovesti do porasta cijena goriva.

Neworleanski Times-Picayune, koji nije izišao iz tiska jer nije bilo papira, u svome je on-line izdanju donio vijest o "mogućem preokretu jer su vode, koje su dva dana rasle potopivši povijesni grad, počele stagnirati i otjecati u jezero Pontchartrain".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙