FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jesu li krave krive za globalno zatopljenje?

PARIZ, 29. rujna 2005. (Hina/AFP) - Krave uništavaju atmosferu i samou Francuskoj izbacuju gotovo tri puta više stakleničkih plinova nego14 rafinerija nafte, tvrde francuski znanstvenici.
PARIZ, 29. rujna 2005. (Hina/AFP) - Krave uništavaju atmosferu i samo u Francuskoj izbacuju gotovo tri puta više stakleničkih plinova nego 14 rafinerija nafte, tvrde francuski znanstvenici.

Taj zaključak proizlazi iz istraživanja "Poljoprivreda i smanjenje emisije stakleničkih plinova" koji je objavio francuski državni financijski zavod.

Krave imaju četiri želuca i "krive" su za 6,5 posto francuske emisija plinova koji zagrijavaju planet, tvrdi Benoit Leguet, autor istraživanja.

Suprotno onome što bismo pomislili na temelju studije, na atmosferu štetno ne djeluju njihovi vjetrovi, koji u svemu imaju tek marginalnu ulogu. Najveća opasnost atmosferi prijeti od njihova podrigivanja i izmeta.

Od kravljeg podrigivanja u atmosferu svake godine ode 26 milijuna tona stakleničkih plinova, a od izmeta u atmosferu ode 12 milijuna tona plinova. Za usporedbu, rafinerije emitiraju 13 milijuna tona plinova.

Riječ je o metanu i dušičnom oksidulu, dva plina koji su uz CO2 najodgovorniji za klimatske promjene.

Kada se kravlji izmet baci na zemlju, pretvara se u organsko gnojivo.

U svojem istraživanju Leguet predlaže promjenu prehrane goveda i drugih preživača i uvođenje lakše probavljivih i hranjivijih namirnica, poput soje i lucerne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙