FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD će osigurati nuklearno gorivo kako bi zaustavio širenje oružja

BEČ, 26. rujna 2005. (Hina) - Sjedinjene Države su u ponedjeljakizjavile da će osigurati nuklearno gorivo zemljama koje odustanu odobogaćivanja urana, kako bi pokušale spriječiti njegovu primjenu uproizvodnji atomskog oružja.
BEČ, 26. rujna 2005. (Hina) - Sjedinjene Države su u ponedjeljak izjavile da će osigurati nuklearno gorivo zemljama koje odustanu od obogaćivanja urana, kako bi pokušale spriječiti njegovu primjenu u proizvodnji atomskog oružja.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei predložio je da se osnuje neovisni međunarodni sustav, "banka goriva" koja će zemlje koje odustanu od obogaćivanja zajamčeno opskrbljivati gorivom.

"Ministarstvo SAD-a za energiju namijenit će 17 tona visokoobogaćenog urana kako bi IAEA mogla organizirati zajamčenu opskrbu gorivom koja će se moći provjeriti", rekao je.

Nije jasno kako i hoće li to odgovarati budućem planu za dopremu goriva kakav je zamislio ElBaradei koji je u ponedjeljak ponovno izabran na treći četverogodišnji mandat na dužnosti predsjednika IAEA-e.

Zapadni diplomat blizak IAEA-i rekao je da ElBaradei želi da se na sjednici 138 zemalja članica agencije koja se ovog tjedna održava u Beču "prihvati rezolucija o proširenju njezina mandata radi osnutka skupine kojoj će biti povjereno utemeljenje takve banke".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙