FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupke protiv načelnika i rektora

ZAGREB,30. rujna 2005.(Hina) - Saborsko Povjerenstvo za odlučivanje osukobu interesa danas je pokrenulo postupak protiv 340 načelnikaopćina i 20 rektora i prorektora koji su se oglušili o zakonskudužnost da Povjerenstvu dostave imovinske kartice.
ZAGREB,30. rujna 2005.(Hina) - Saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je pokrenulo postupak protiv 340 načelnika općina i 20 rektora i prorektora koji su se oglušili o zakonsku dužnost da Povjerenstvu dostave imovinske kartice.

O tome je novinare izvijestio predsjednik Povjerenstva Josip Leko (SDP), najavivši da će Povjerenstvo, vjerojatno, već idući tjedan od spomenutih dužnosnika tražiti da se pismenim putem očituju o razlozima zašto nisu dostavili kartice, pozvati ih da to učine, a u protivnom postaviti pitanje njihova kažnjavanja.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa, naime, predviđa kazne za neispunjavanje obveze dostavljanja imovinskih kartica za državne dužnosnike, među koje spadaju i načelnici te rektori i prorektori, a među kaznama je i ona o oduzimanju trećine mjesečne plaće.

Povjerenstvo je danas saslušalo HDZ-ova župana Požeško-slavonske županije Antu Bagarića i HSP-ova dožupana Vladu Zeca, koje se sumnjiči za sukob interesa.

Bagarića se tereti da je iz županijskog proračuna tijekom tri godine odobrio 12 milijuna kuna kredita županijskoj Upravi za ceste, preko koje je taj novac, navodno, završio i u tvrtki Kamen Ingrad u vlasništvu Vlade Zeca, također tada županijskog dužnosnika.

Na Povjerenstvu je sada da usporedi njihove iskaze, odnosno ispita jesu li, kako obojica tvrde, bili opravdani razlozi za kreditiranje.

Povjerenstvo bi, po najavama, idući tjedan trebalo saslušati i varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka (HSLS), a na temelju prijave po kojoj je Čehok vodio svoju suprugu na službeni put u Kanadu koji je, navodno, platila tvrtka koja će graditi pogone u Varaždinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙