FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: počela Podunavska rektorska konferencija

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Upravljanje i financiranje sveučilištaglavne su teme dvodnevne Podunavske rektorske konferencije što jedanas počela radom u Zagrebu okupivši rektore i predstavnikesveučilišta iz 13 europskih zemalja kojima je poveznica Dunav.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Upravljanje i financiranje sveučilišta glavne su teme dvodnevne Podunavske rektorske konferencije što je danas počela radom u Zagrebu okupivši rektore i predstavnike sveučilišta iz 13 europskih zemalja kojima je poveznica Dunav.

Rektorica zagrebačkoga Sveučilišta Helena Jasna Mencer, koja će od ove akademske godine preuzeti dužnost predsjedateljice te konferencije, u pozdravnoj riječi izrazila je zadovoljstvo što je to najveće hrvatsko sveučilište drugi put domaćin Podunavskoj rektorskoj konferenciji.

Podsjetila je da je 1994. na Brijunima održana Podunavska rektorska konferencija te istaknula da je od tada zagrebačko Sveučilište poduzelo brojne korake kako bi što bolje odgovorilo promjenama u visokome školstvu koje se provode u skladu s Bolonjskim procesom.

Mencer je predložila i teme o kojima će se raspravljati u Zagrebu i objasnila da je jedan od razloga za odabir tema upravljanja i financiranja sveučilišta taj što ta pitanja nisu dovoljno istaknuta u djelovanju hrvatskoga nadležnog ministarstva.

Predsjednik Podunavske rektorske konferencije Andrei Marga smatra da će veliki ugled koji uživa zagrebačko Sveučilište biti poticaj i za jačanje povezanosti institucija u sklopu te konferencije koje su se razvijale u zajedničkome okružju srednjoeuropske kulture.

U prvome dijelu konferencije održana su i tri uvodna predavanja. Tako je o odnosu sveučilišne autonomije, upravljanja i odgovornosti govorio Ferdinand Devinsky, bivši predsjednik Podunavske rektorske konferencije i bivši rektor Sveučilišta Comenius iz Bratislave, a danas član Europskoga parlamenta. Osnovne teze profesora Devinskoga su da autonomije sveučilišta nema bez odgovornosti, da se upravljanje temelji na konsenzusu, odnosno timskomu radu te da se sustavno trebaju razvijati upravljački i financijski menadžment sveučilišta.

Predstavnik Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu Wolf Rauch izvijestio je o aktualnomu modelu financiranja sveučilišta u Austriji rekavši da država financira sveučilišta po načelu "lump-sum", odnosno da se proračun dodjeljuje sveučilištu te da je kompromisno rješenje postignuto samo za medicinske fakultete i sveučilišta zbog velikih troškova studiranja.

Govoreći o modelima raspodjele sredstava sveučilišta, prorektor za poslovanje zagrebačkoga Sveučilišta Tihomir Hunjak rekao je da je u narednome razdoblju potrebno osigurati stabilno financiranje sveučilišta po svim kategorijama, uključujući i kapitalne investicije, za razliku od sadašnje situacije u Hrvatskoj u kojoj se financiranje sveučilišta iz državnih sredstava uglavnom svodi na materijalne troškove.

Poslijepodne će sudionici konferencije nastaviti rad u sekcijama.

Podunavska rektorska konferencija (Danube Rector's Conference) mreža je europskih sveučilišta zemalja povezanih Dunavom. Osnovana je 1983. u svrhu promicanja suradnje sveučilišta u podunavskoj regiji i podizanja opće akademske razine.

(Hina) xipet ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙