FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Senat potvrdio Robertsa za predsjednika Vrhovnog suda

WASHINGTON,29. rujna(Hina) - Konzervativni sudac John Roberts potvrđenje u četvrtak u američkom Senatu za novog predsjednika Vrhovnog suda.
WASHINGTON,29. rujna(Hina) - Konzervativni sudac John Roberts potvrđen je u četvrtak u američkom Senatu za novog predsjednika Vrhovnog suda.

Senat je velikom većinom od 78-22 potvrdio Robertsovu kandidaturu, uz jednoglasnu potporu većinskih republikanaca i mnogih demokrata koji su za njega glasovali.

Roberts će poslijepodne položiti prisegu u Bijeloj kući pred predsjednikom Georgeom W. Bushom koji ga je i kandidirao za mjesto predsjednika Vrhovnog suda.

Američki Vrhovni sud je najvažnija sudska instanca u SAD-u i svojim odlukama bitno utječe na politički i socijalni život zemlje. Pod Robertsovim vodstvom Sud će se baviti pitanjima poput pobačaja, istospolnih brakova, uloge religije u javnom životu, prava manjina i borbe protiv terorizma što će mu dati priliku da oblikuje američka stajališta na ovim ključnim područjima.

Roberts će na mjestu predsjednika vrhovnog suda naslijediti nedavno preminulog Williama Rehnquista, koji je tijekom 33 godine predvodio konzervativnu revoluciju u Vrhovnom sudu.

Novi predsjednik Vrhovnog suda, koji ima samo 50 godina, najmlađi je glavni sudac u posljednjih 200 godina i mogao bi voditi Sud desetljećima.

Roberts je u posljednje dvije godine bio sudac saveznog prizivnog suda, a prije toga služio je u administraciji predsjednika Ronalda Reagana i Busha starijeg.

Mnogi demokrati sumnjaju da bi konzervativni Roberts mogao oboriti odluke Vrhovnog suda u važnim pitanjima poput prava na pobačaj koji je Sud legalizirao 1973. temeljeći svoje sumnje na mišljenjima koje je on napisao kao odvjetnik u Reaganovoj administraciji.

Roberts je tijekom saslušanja u Senatu odbio odgovoriti kako će odlučivati u spornim osjetljivim pitanjima. On je, međutim, ukazao da su njegova ranija mišljenja odražavala stajališta Reaganove republikanske administracije te da će njegove presude biti vođene ustavom i zakonima, a ne njegovim osobnim mišljenjima.

Očekuje se da će predsjednik Bush uskoro objaviti još jednog kandidata za mjesto suca u Vrhovnom sudu koji treba zamijeniti sutkinju Sandru Day O'Connor koja se povlači. Umjereno konzervativna O'Connor je često bila odlučujući pomirbeni glas u Vrhovnom sudu podijeljenom na konzervativce i liberale.

Novi Bushov kandidat bi se mogao suočiti sa znatno težom potvrdom u Senatu ukoliko demokrati ocijene da je previše konzervativan i da će poremetiti ideološku ravnotežu u Sudu i gurajući ga udesno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙