FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Branitelji Hodorkovskog najavili tužbu Strasburgu

ZAGREB/MOSKVA, 23. rujna 2005. (Hina) - Obrana ruskog naftnog magnataMihaila Hodorkovskog najavila je u petak žalbu Europskome sudu zaljudska prava u Strasbourgu nakon što mu je moskovski sud potvrdiovišegodišnju zatvorsku kaznu zbog pronevjere i utaje poreza.
ZAGREB/MOSKVA, 23. rujna 2005. (Hina) - Obrana ruskog naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog najavila je u petak žalbu Europskome sudu za ljudska prava u Strasbourgu nakon što mu je moskovski sud potvrdio višegodišnju zatvorsku kaznu zbog pronevjere i utaje poreza.

"Nastojat ćemo dogovoriti tekst žalbe za Europski sud za ljudska prava" u Strasborurgu, rekla je za agenciju Associated pres Karina Moskalenko, jedna od braniteljica Hodorkovskog.

Moskovski sud u četvrtak je nakon jednog dana vijećanja odbacio žalbu na izrečenu kaznu od devet godina zatvora, smanjivši je ipak za jednu godinu.

"Taj je sud u jednome danu pokazao, vrlo elokventno, sve što smo govorili o političkoj kontroli", rekao je Robert Amsterdam, kanadski odvjetnik iz braniteljskog tima.

Branitelji su najavili žalbu ruskome Vrhovnome sudu te kazali da ih to ne priječi da u se isto vrijeme obrate Europskome sudu u Strasbourgu.

Sa završetkom procesa na moskovskom gradskom sudu, koji je dio promatrača ocijenio montiranim po nalogu Kremlja, kako bi se onemogućile političke ambicije naftnoga tajkuna, branitelji su se i sami našli u teškoćama jer se traži oduzimanje njihovih licenci za rad.

"Državno odvjetništvo zatražilo je od ministarstva pravosuđa da oduzme licence svim braniteljima Hodorkovskog", objavila je Natalija Vešnjakova, glasnogovornica odvjetništva, a prenijela agencija France presse. Kako je prenijela agencija Interfax, Vešnjakova je zahtjev opravdala time da je osmero odvjetnika iz braniteljskog tima odbilo, poštujući želju svoga klijenta, zamijeniti odsutnoga branitelja Genriha Padvu, koji se liječio u bolnici i time odugovlačilo proces.

Kanadskome branitelju Amsterdamu u četvrtak je tako oduzeta viza i on u petak treba napustiti zemlju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙