FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Paisley i dalje odbija dijeliti vlast s katolicima

BELFAST, 27. rujna 2005. (Hina/AFP) - Glavna sjevernoirskaprotestantska stranka neće dijeliti vlast s katolicima, rekao jeutorak protestantski čelnik Ian Paisley nakon susreta s kanadskimgeneralom zaduženim za razoružanje sjevernoirskih paravojnihgrupacija.
BELFAST, 27. rujna 2005. (Hina/AFP) - Glavna sjevernoirska protestantska stranka neće dijeliti vlast s katolicima, rekao je utorak protestantski čelnik Ian Paisley nakon susreta s kanadskim generalom zaduženim za razoružanje sjevernoirskih paravojnih grupacija.

Nećemo ući u vladu sa Sinn Feinom, političkom krilom Irske republikanske armije (IRA), rekao je Ian Paisley, šef unionističke demokratske stranke (DUP).

Paisley je bio posebno sumnjičav u ponedjeljak tijekom službene objave da se IRA potpuno razoružala i ocijenio da se radi o "potpunom neuspjehu". "Glupo je reći da se razoružanje završilo", rekao je novinarima i dodao da je dva člana povjerenstva koja su svjedočila u ponedjeljak o uništenju arsenala imenovala upravo IRA.

Šef toga povjerenstva, general John de Chastelain, sastao se u utorak s liderima sjevernoirskih stranka, među kojima i s Ianom Paisleyjem, koji su zahtijevali pojedinosti o razoružanju IRA-e.

London, Dublin i Washington su pozdravili u ponedjeljak povijesnu objavu potpunog razoružanja IRA-e.

IRA je službeno odustala od nasilja 28. srpnja, nakon 35 godina sukoba, i najavila da će se u svojoj borbi ubuduće koristiti samo političkim sredstvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙