FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska komisija dobila mandat za pregovore sa SCG o SSP-u

BRUXELLES,29. rujna(Hina) - Zemlje članice EU-a suglasile su se učetvrtak u Bruxellesu, na razini veleposlanika, da se Europskojkomisiji dade mandat za otpočinjanje pregovora o Sporazumu ostabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom, doznaje se izdiplomatskih izvora.
BRUXELLES,29. rujna(Hina) - Zemlje članice EU-a suglasile su se u četvrtak u Bruxellesu, na razini veleposlanika, da se Europskoj komisiji dade mandat za otpočinjanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Tu odluku još formalno trebaju potvrditi ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak, 3. listopada u Luxembourgu. Pregovori o SSP-u trebali bi započeti u prvoj polovici sljedećeg mjeseca.

Europska unija je za pet zemalja jugoistočne Europe - Hrvatsku, BiH, SCG, Makedoniju i Albaniju - namijenila Proces stabilizacije i pridruživanja, kao prvu fazu puta prema punopravnom članstvu. U sklopu toga procesa s pojedinim zemljama se pregovara i zaključuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a tek nakon toga mogući su dalji koraci u približavanju EU-a.

Dosad su jedino Hrvatska i Makedonija sklopile Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Makedonija ove jeseni očekuje avis Europske komisije i potvrđivanje statusa kandidata, dok Hrvatska očekuje početak pregovora o punopravnom članstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙