FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 29. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 29. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u četvrtak s voditeljem Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u RH veleposlanikom Jorgeom Fuentesom Villallongom, kako bi razmotrili pojedina pitanja iz mandata Misije, priopćilo je ministarstvo. U razgovoru su razmijenjena mišljenja oko daljnjeg nastavka procesa povratka izbjeglih, s naglaskom na operativne pripreme u vezi sa Sarajevskom deklaracijom o rješavanju povratka izbjeglica do kraja 2006 godine. Predviđena dinamika povratka ostvaruje se u zadanim okvirima, te su sugovornici izrazili spremnost za nastavkom dobrih odnosa hrvatske Vlade i Misije OESS-a u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Drugi sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska-EU održat će se u utorak i srijedu u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a dnevni red uključit će, između ostaloga, raspravu o političkoj i ekonomskoj situaciji u RH, te o ispunjavanju političkih kriterija za članstvo u EU, priopćio je Hrvatski sabor. Na sastanku će se razmotriti i perspektive za početak pregovora i razvoj odnosa Zagreba i Bruxellesa, a u okviru rasprave o ispunjavanju političkih kriterija za članstvo govorit će se o reformi pravosuđa i policije, povratku izbjeglica i zaštiti manjinskih prava. Također će se razgovarati o privatizacijskom procesu u Hrvatskoj i regionalnoj suradnji, priopćio je Sabor.

BRUXELLES - Britansko predsjedništvo EU-a odlučilo je u četvrtak, nakon što na sastanku COREPER-a nije postignut dogovor o Turskoj, sazvati Radnu skupinu za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom u ponedjeljak ujutro u Luxembourgu, neposredno prije početka sastanka Vijeća ministara, doznaje se iz europskih diplomatskih izvora. Na sastanku će biti ministri vanjskih poslova zemalja članica Radne skupine - Velike Britanije, Luksemburga, Austrije i Finske, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn. Također su pozvani i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte i izaslanstvo hrvatske Vlade.

MOSTAR - Vodstvo HDZ-a BiH ponovno oživljava prijedlog za uspostavu trećeg, hrvatskog entiteta u BiH. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u intervjuu bosanskohercegovačkom izdanju Slobodne Dalmacije od četvrtka izjavio da je unutar njegove stranke "jedno od razmišljanja da na temelju jednakosti triju naroda govorimo o neke tri federalne jedinice, tako da svaka federalna jedinica ima izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast". Čović je neprihvatljivim ocijenio postojanje sadašnja dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske - rekavši za njih da su, "neučinkoviti i nefunkcionalni".

SARAJEVO - Bosanski Srbin Radovan Stanković, kojega jer zbog ratnih zločina optužio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, prebačen je iz pritvora haškog suda u zatvor u Sarajevu, potvrdio je u četvrtak Sud BiH. U priopćenju Suda se navodi da je Stanković prebačen u Sarajevo da bi mu se tamo održalo suđenje na temelju odluke Vijeća ICTY-a. Slučaj Radovana Stankovića prvi je kojega je ICTY ustupio nekoj od zemalja bivše Jugoslavije. U optužnici protiv Stankovića navodi se da je tijekom travnja 1992. godine u Foči sudjelovao u zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti, a od kolovoza do listopada 1992. zatočio najmanje devet žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti koje su potom bile podvrgnute stalnim silovanjima i seksualnim zlostavljanjima.

BERLIN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder namjerava u ponedjeljak dati ostavku kako bi otvorio put velikoj koalicijskoj vladi pod vodstvom Angele Merkel koja je na parlamentarnim izborima izbila na čelo, izvješćuju mediji. Prema pisanju berlinskih novina koje se pozivaju na neimenovane izvore bliske kancelaru, Schroeder će izabrati 3. listopada, njemački Dan ujedinjenja, za potez odstupanja s vlasti. Schroederovi socijaldemokrati (SPD) osvojili su 222 zastupnička mjesta na izborima održanim 18. rujna, a demokrašćanski savez CDU/CSU 225 mjesta.

BERLIN - Petnaest osoba je lakše ranjeno u eksploziji plina u četvrtak u jednoj bolničkoj ustanovi u mjestu Schoenberg-Holmu, na sjeveroistoku Njemačke, navela je lokalna policija. U klinici se u trenutku eksplozije nalazilo 230 osoba koje su vatrogasci evakuirali i potom za dva sata ugasili požar. Eksplozija, čiji su uzroci nepoznati, dogodila se nakon što su završeni radovi na održavanju grijanja u zgradi.

ZAGREB/ALŽIR - Alžir je u četvrtak izišao na referendum o "Povelji za mir i nacionalnu pomirbu", osporavnom projektu predsjednika Abdelaziza Bouteflike koji amnestijom islamističkih gerilaca želi zatvoriti bolno poglavlje trinaestogodišnjeg građanskog rata. Od osam sati ujutro do 20 navečer 18 milijuna Alžiraca s pravom glasa pozvano je na 40.000 glasačkih mjesta podržati prijedlog pomirbe koji oštro osuđuju oporbene stranke i organizacije za zaštitu ljudskih prava, prenose agencije. Nastavak referenduma o "građanskoj slozi" iz 1999. godine kojim je omogućena predaja i amnestija 6000 islamističkih boraca, Povelja nudi oprost uz obustavu sudskog progona za tisuće gerilaca koji polože oružje i odustanu od oružanih akcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙