FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud BiH: Stanković prebačen iz Haaga u Sarajevo

SARAJEVO, 29. rujna 2005. (Hina) - Bosanski Srbin Radovan Stanković,kojega jer zbog ratnih zločina optužio Međunarodni kazneni sud zabivšu Jugoslaviju, prebačen je iz pritvora haškog tribunala u zatvor uSarajevu, potvrdio je u četvrtak Sud Bosne i Hercegovine.
SARAJEVO, 29. rujna 2005. (Hina) - Bosanski Srbin Radovan Stanković, kojega jer zbog ratnih zločina optužio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, prebačen je iz pritvora haškog tribunala u zatvor u Sarajevu, potvrdio je u četvrtak Sud Bosne i Hercegovine.

U priopćenju Suda se navodi kako je Stanković prebačen u Sarajevo da bi mu se tamo održalo suđenje, a na temelju odluke Vijeća ICTY-a od 17. svibnja 2005. godine.

Slučaj Radovana Stankovića prvi je kojega je ICTY ustupio nekoj od zemalja bivše Jugoslavije kako bi se u njoj vodio postupak. Sud BiH pojašnjava kako je Stankovića u sarajevskoj zračnoj luci preuzela sudbena policija BiH te da je odmah nakon toga izveden pred suca za prethodni postupak.

U optužnici protiv Stankovića, što ju je podiglo tužiteljstvo ICTY-a, navodi se kako je on tijekom travnja 1992. godine u Foči sudjelovao u zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti. U optužnici se također navodi kako je on od kolovoza do listopada 1992. zatočio najmanje devet žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti koje su potom bile podvrgnute stalnim silovanjima i seksualnim zlostavljanjima.

Stankovića su 2002. godine u Foči uhitili pripadnici SFOR-a i potom ga prebacili u Den Haag.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙