FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sredoje Lukić u pritvoru ICTY-a

DEN HAAG/ZAGREB,16. rujna(Hina) - Bosanski Srbin Sredoje Lukić,prebačen je u petak iz Banje Luke u pritvor Haškog suda (ICTY) uScheveningenu, nakon gotovo sedam godina provedenih u bijegu, priopćioje sud.
DEN HAAG/ZAGREB,16. rujna(Hina) - Bosanski Srbin Sredoje Lukić, prebačen je u petak iz Banje Luke u pritvor Haškog suda (ICTY) u Scheveningenu, nakon gotovo sedam godina provedenih u bijegu, priopćio je sud.

"Lukić je danas prebačen u pritvorsku jedinicu ICTY-e iz Republike Srpske, BiH", navodi se u priopćenju ICTY-a.

Sredoje Lukić (44) optužen je 1998., zajedno s rođakom Milanom Lukićem i Mitrom Vasiljevićem, za niz ratnih zločina počinjenih protiv bošnjačkog stanovništva na širem području Višegrada u razdoblju od 1992. do 1994., uključujući ubojstva, mučenja, napade na civile, pljačku i uništavanje njihove imovine.

U optužnici se navodi da je Lukić prije i tijekom rata u BiH radio kao policajac u Višegradu, te da se 1992. priključio paravojnoj skupini pod vodstvom Milana Lukića koje se nazivala "Bijeli orlovi" i "Osvetnici". Ta je skupina, u suradnji s lokalnom srpskom policijom i vojnim jedinicama, provodila teror nad lokalnim bošnjačkim stanovništvom.

Sredoje Lukić tereti se u 12 točaka za istrebljenje, progon na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstva, nehumano i okrutno postupanje kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Među zločinima za koje je optužen je pet masovnih ubojstava, od kojih su dva među najokrutnijima zabilježenim u ratu u BiH.

U optužnici stoji da su 14. lipnja 1992. Sredoje i Milan Lukić i ostali natjerali oko 65 bošnjačkih žena, djece i staraca u jednu kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, zabarikadirali prozore i vrata i zapalili je. Oni koji su se pokušali spasiti skokom s prozora ustrijeljeni su, a gotovo svi koji su se našli u kući ubijeni su, uključujući sedamnaestero djece u dobi od dva dana do 14 godina.

Dana 27. lipnja 1992., Sredoje i Milan Lukić počinili su istovrstan zločin na drugoj lokaciji u Višegradu, zapalivši kuću u kojoj su zabarikadirali skupinu civila, pri čemu je ubijeno oko 70 ljudi.

Sredoje Lukić predao se 13. rujna vlastima u Beogradu, odakle je prebačen u Republiku Srpsku. Prema informacijama koje je objavilo Tužiteljstvo ICTY-a, u posljednje vrijeme skrivao se u Rusiji, otkuda je stigao u Beograd.

Milan Lukić uhićen je 8. kolovoza u Argentini i postupak njegovog izručenja ICTY-u je u tijeku.

Protiv trećeoptuženog Vasiljevića ICTY je vodio izdvojeni postupak, s obzirom na to da su dvojica Lukića bila u bijegu.

Nakon provedenog suđenja, raspravno vijeće ga je proglasilo krivim i 29. studenoga 2002. izreklo mu kaznu od 25 godina zatvora, koju je Žalbeno vijeće u veljači 2004. smanjilo na 15 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙