FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena predstojeća sezona riječkog HNK

RIJEKA,12. rujna 2005.(Hina) - Predstojeća kazališna sezona riječkogHNK Ivana pl. Zajca, koja je najavljena na današnjoj konferenciji zanovinare, nositi će naziv "Suze i smijeh".
RIJEKA,12. rujna 2005.(Hina) - Predstojeća kazališna sezona riječkog HNK Ivana pl. Zajca, koja je najavljena na današnjoj konferenciji za novinare, nositi će naziv "Suze i smijeh".

Intendantica Mani Gotovac pojasnila je da je taj naziv odabran zbog prevladavajućeg komičnog aspekta većine predstava koje će biti postavljene u sezoni 2005./2006.

Sezona će se otvoriti koncertnom izvedbom opere "Maria Stuarda" Gaetana Donizettija pod ravnanjem Nikše Bareze. Sudjelovat će simfonijski orkestar, mješoviti zbor HRT-a i zbor Opere riječkog HNK.

Opera će prirediti još dvije premijere - "Nikolu Šubića Zrinskoga" Ivana Zajca u režiji Krešimira Dolenčića, a dirigent će biti Alan Bjelinski te "Giocondu" Amilcarea Ponchiellija u kojoj će dirigirati Nada Matošević, a režirat će je Ozren Prohić.

Premijerom opere "Gioconda" svečano će se obilježiti 120. obljetnica otvorenja riječkog kazališta.

Među dramskim djelima, kako je rečeno, ističe se posve drukčija izvedba Krležinih "Gospode Glembajevih", s elementima mjuzikla i trilera. Režira ih Branko Brezovec, ulogom Ignjata Glembaya Galiano Pahor proslavit će 30. godišnjicu umjetničkog stvaralaštva, a u ulozi barunice Castelli nastupit će Severina Vučković.

Hrvatska drama premijerno će izvesti i glazbenu melodramu "Uspon i pad Malog Glasa" Jima Cartwrighta koju će režirati Mateja Koležnik, a u glavnoj ulozi nastupit će mlada pjevačica Ivana Starčević, te u režiji Laszla Keszega komediju "Magarac/Tovar" Georgesa Feydeaua u preradbi na čakavski Ive Lukežić.

Na "Zajc Off" sceni praizvest će se predstava Nine Mitrović "Ovaj krevet je prekratak" u režiji Antonija Nuića. Talijanska drama premijerno će odigrati komediju "Madame Sans-Gene" Victoriena Sardoua i Emilea Moreaua koju će režirati Alessandra Scaramuzza. Na "Zajc Off" sceni ovaj će ansambl prirediti premijeru drame "Zločin na Kozjem otoku" Uga Bettija u režiji Damira Zlatara Freya.

Riječki Balet premijerno će izvesti "Cirkus primitif balet" Staše Zurovca, a svoj balet "Ljubav i samoća" u riječkoj kući postavit će ugledni portugalski koreograf Gagik Ismailian.

Ovogodišnja glazbeno-scenska manifestacija "Zajčevi dani" otvorit će se spomenutom operom "Maria Stuarda". Uz premijeru "Nikole Šubića Zrinskog" gostovat će kvartet trombona Slokar, a manifestacija će se zatvoriti simfonijskim koncertom Riječke filharmonije sa solistom Stefanom Milenkovićen na violini, a na programu će biti djela Petra Iljiča Čajkovskog.

Novost ovogodišnjih "Zajčevih dana" bit će međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača pod nazivom "Rijeka kanta belcanto" nakon kojega bi bio priređen koncert nagrađenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙