FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanstvo finskog parlamenta u posjetu Hrvatskoj

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Odbora za vanjskupolitiku Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Odbora zameđuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primili su u ponedjeljak uradni posjet izaslanstvo Velikog odbora za europske poslove finskogparlamenta vođeno predsjednikom Odbora, Jariem Vilenom, priopćeno jeiz Hrvatskog sabora.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primili su u ponedjeljak u radni posjet izaslanstvo Velikog odbora za europske poslove finskog parlamenta vođeno predsjednikom Odbora, Jariem Vilenom, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Jandroković je zahvalio na potpori koju Finska pruža Hrvatskoj u njezinim europskim nastojanjima, te na ponuđenoj pomoći u reformi državne administracije. Također je rekao da je Hrvatska slijedila finski model i osnovala Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU, navodi se u priopćenju.

Jari Vilen je naglasio da Finska snažno podržava hrvatske težnje za članstvom u EU i rekao je da se nada što bržem otvaranju pregovaračkog ciklusa, te izrazio mišljenje da je Hrvatska učinila golem napredak. Osim toga, zanimao ga je postotak podrške hrvatske javnosti za ulazak Hrvatske u EU i NATO.

Kako se dalje navodi, Jandroković je odgovorio da je trenutačni postotak podrške javnosti za pristup Hrvatske EU oko 40 do 45 posto, što je najniže od vremena stjecanja neovisnosti. Međutim, rekao je kako smatra da bi otvaranjem pregovora taj negativan trend bio zaustavljen i krenuo u suprotnom pravcu, pravcu podrške i rasta popularnosti EU kod građana.

Što se tiče podrške javnosti pristupu Hrvatske NATO-u, postotak podrške u ovom trenutku je nešto manji od potpore članstvu u EU. Jandroković je istaknuo da neulazak Hrvatske u NATO ne bi bio dobro primljen ni u hrvatskoj javnosti, a ni u zemljama jugoistočne Europe.

Napomenuo je da se unutarnje reforme u prvom redu pravosuđa, državne administracije, obrazovnog sustava, zdravstva, poljoprivrede, moraju provesti, neovisno o pregovorima s Europskom unijom.

Milorad Pupovac je izjavio tijekom susreta s finskim izaslanstvom da predstavnici manjina u hrvatskom društvu snažno podržavaju opredjeljenje hrvatske Vlade i premijera Ive Sanadera u vezi s budućnošću i pristupanjem Hrvatske EU. Preuzimanje europskih vrijednosti donosi pozitivne elemente u društvo, njegov razvoj, veću demokratičnost, zaštitu manjinskih prava i punu implementaciju manjinskih zakona, vladavinu prava i multietničnost, multikulturalnost, pa su svakako dobitak za društvo u cjelini. Pupovac je rekao da Vlada provodi aktivnu politiku prema manjinama, uvažavajući sva manjinska pitanja, a predstavnici manjina podržavaju unutarnje reforme koje provodi Vlada, stoji u saborskom priopćenju.

Državna tajnica za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić također se sastala u ponedjeljak s izaslanstvom Velikog odbora finskog parlamenta, navodi se u priopćenju iz MVPEI-a.

Pejčinović Burić upoznala je finsko izaslanstvo s eurointegracijskim procesom u Hrvatskoj, pripremama RH za otvaranje pregovora s Europskom unijom, kao i s korištenjem pretpristupnih fondova Europske unije, pojašnjava se u priopćenju MVPEI-a.

Predsjednik Velikog odbora Jari Vilen izrazio je punu podršku skorom otvaranju pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije, istaknuvši da se Finska zauzima za daljnje širenje EU, te ponudio tehničku pomoć i iskustva svoje zemlje u vođenju pregovaračkog procesa.

Državna tajnica je, uz zahvalu Vilenu na iskazanoj podršci za skorim otvaranjem pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije, ocijenila da su finska iskustva u procesu pristupanja Uniji dragocjena za Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙