FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za dva dana tumačenje o zakonitosti konstituiranja Sisačko-moslavačke županije

ZAGREB,27. rujna(Hina) - Sutra ili prekosutra trebalo bi biti jasno jeli konstituiranje Skupštine Sisačko-moslavačke županije provedeno uskladu sa zakonom koji regulira zastupljenost predstavnika nacionalnihmanjina u lokalnim predstavničkim tijelima, nakon što se saborskiOdbor za zakonodavstvo očituje o Vladinom prijedlogu za davanjevjerodostojnog tumačenja odredbi toga zakona.
ZAGREB,27. rujna(Hina) - Sutra ili prekosutra trebalo bi biti jasno je li konstituiranje Skupštine Sisačko-moslavačke županije provedeno u skladu sa zakonom koji regulira zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u lokalnim predstavničkim tijelima, nakon što se saborski Odbor za zakonodavstvo očituje o Vladinom prijedlogu za davanje vjerodostojnog tumačenja odredbi toga zakona.

Iako Odbor za Ustav i Poslovnik, zbog protivljenja oporbenih te članova iz redova manjina, danas o Vladinom prijedlogu nije zauzeo stav, matični Odbor za zakonodavstvo, po najavama njegova predsjednika Florijana Borasa (HDZ), o tome hoće li dati vjerodostojno tumačenje ili ne raspravljat će u iduća dva dana.

Oporbeni članovi Odbora za Ustav mišljenja su da važeći Zakon o izboru predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave sasvim jasno propisuje da stranke u slučaju da netko od manjinskih vijećnika s njihovih lista podnese ostavku mogu na njegovo mjesto staviti bilo kojeg svog kandidata, bez obzira na nacionalnost.

Ističu da je u Skupštini Sisačko-moslavačke županije, nakon ostavke troje manjinskih predstavnika, naknadno ispoštivana zastupljenost manjinskih vijećnika, te tvrde da su ti vijećnici ionako na lokalnim izborima izabrani sa stranačkih lista.

Vlada, pak, smatra da u slučaju ostavki manjinskih vijećnika na njihova mjesta trebaju doći pripadnici iste nacionalne manjine, ne predstavnici većinskog hrvatskog naroda, a HDZ proziva koalicijsku vlast u Sisačko-moslavačkoj županiji da je manipulacijama s vijećničkim mjestima ostvarila većinu.

Oporbeni članovi Odbora optužili su Vladu da prijedlogom za davanje vjerodostojnog tumačenja nezakonito želi poništiti volju birača i vratiti HDZ na vlast u toj županiji.

"To je grubo nasilje nad voljom građana izraženom na demokratskim izborima. Kada se nije uspjelo promijeniti izborne rezultate ucjenama i prijetnjama, onda se pokušava vjerodostojnim tumačenjem", kazao je Ivica Račan (SDP).

"Vladin prijedlog je 'atak' na Ustav i politički sustav", rekao je Mato Arlović (SDP).

Njihovo mišljenje dijeli i Dragutin Lesar (HNS), ističući da Vlada pod izlikom vjerodostojnog tumačenja nema nikakvo pravo od Sabora tražiti da četiri mjeseca nakon izbora prekraja izborne rezultate.

Da Odbor ne treba dati nikakvo mišljenje o Vladinom prijedlogu smatraju i manjinski zastupnici Milorad Pupovac (SDSS) i Šemso Tanković (SDA), te nezavisni zastupnik Slaven Letica.

"Tražiti vjerodostojno tumačenje znači osporiti vijećniku pravo da podnese ostavku, ali i mogućnost zastupljenosti nacionalnih manjina", rekao je Pupovac.

Florijan Boras (HDZ) ustraje u tvrdnji da je Zakon nejasan i da je potrebno njegovo vjerodostojno tumačenje, uvjeren da je koalicijska vlast u Sisačko-moslavačkoj županiji zlouporabila Zakon kako bi osigurala većinu.

Predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ) stavio je na glasovanje oba prijedloga, Vladin da Odbor zauzme stav o vjerodostojnom tumačenju te oporbeni da ne daje nikakvo mišljenje, ali ni jedan prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙