FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU: Otvorena izložba grafika starih majstora

ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - U Kabinetu grafike Hrvatske akademijeznanosti i umjetnosti (HAZU) otvorena je danas izložba grafičkihfaksimila najvećih djela europskih starih majstora od 15. do 18.stoljeća.
ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - U Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) otvorena je danas izložba grafičkih faksimila najvećih djela europskih starih majstora od 15. do 18. stoljeća.

Originali tih djela čuvaju se u zbirkama bečke Albertine i Dvorske biblioteke.

Grafički faksimili nastali su 1921., tiskano je ukupno 350 mapa, a u Kabinetu grafike HAZU čuva se mapa faksimila pod rednim brojem 302. Mapa sadrži 45 listova, a na izložbi je predstavljen 31 faksimil te mape.

Osim faksimila na izložbi je i jedan original nizozemskoga majstora Lucasa Vorstermana "Suzana i starci", nastao prema istoimenom Rubensovu crtežu.

Autorica izložbe grafika starih majstora iz Zbirke faksimila Kabineta grafike HAZU-a, Margarita Sveštarov, istaknula je kako je cilj izložbe prikazati ta remek djela na način simulacije originala, jer se zbog svoje velike vrijednosti originali vrlo rijetko izlažu.

Original "Suzana i starci" Kabinet grafike HAZU otkupio je 1955. godine, a Kabinet grafike HAZU posjeduje više od 2000 originalnih grafičkih listova vodećih europskih majstora.

Izložba nastavlja projekt započet 2002., kada su u Kabinetu najavili ciklično postavljanje izložbi grafičkih faksimila, kako bi se s jedne strane zaštitila građa, a s druge pokazala remek djela koja u našim zbirkama nije moguće vidjeti.

U opremi izložbe koja svojim djelima pruža vizualni doživljaj autentičnih djela, posebna pažnja usredotočena je na edukacijski dio, pa je izlaganjem originala "Suzana i starci" moguće usporediti izvornik i njegov faksimil, koji, po riječima autorice koncepcije, osobito upozorava na teškoće u određivanju izvornosti stare građe.

Faksimili su nastali u nekoliko tehnika: bakrorezu, bakropisu, suhom iglom, te u drvorezu.

Izložba će biti otvorena do 24. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙