FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija: Rat protiv Irana nije u planu

BRIGHTON, 28. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Vojna akcija protiv Iranazbog njegovih nuklearnih ambicija nije u planu ni Sjedinjenih Državaniti Europe, izjavio je u srijedu britanski ministar vanjskih poslovaJack Straw.
BRIGHTON, 28. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Vojna akcija protiv Irana zbog njegovih nuklearnih ambicija nije u planu ni Sjedinjenih Država niti Europe, izjavio je u srijedu britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Straw je pozvao Teheran na suradnju sa Zapadom kako bi se riješio spor oko njegova nuklearnog programa. "No, nema govora o ulasku u rat protiv Irana. Zašto? Zato što rat neće riješiti taj problem", rekao je Straw.

"Nitko ne govori o pokretanju rata protiv Irana. To nije u planu Sjedinjenih Država, niti Britanije", rekao je Straw za Sky News na marginama godišnje konferencije svoje Laburističke stranke u Brightonu.

Washington, koji optužuje Iran da planira izgraditi nuklearno oružje, priopćio je da su otvorene sve opcije protiv Teherana, ali da ne planira primijeniti silu. Iran ustrajava na tvrdnji da samo želi proizvoditi gorivo za nuklearne elektrane.

U međuvremenu je iranski parlament u srijedu usvojio prijedlog zakona u kojem se poziva vlada da suspendira dopuštenje za međunarodne provjere svojih nuklearnih postrojenja inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Više od 70 posto zastupnika glasovalo je za taj nacrt zakona kojeg još moraju odobriti parlamentarna povjerenstva za energetiku, sigurnost i vanjsku politku, a na kraju i Vijeće čuvara prije nego što postane zakon.

Prema tom prijedlogu, vlada mora suspendirati daljnje inspekcije IAEA-e sve dok ta UN-ova agencija ne prizna da Iran ima legitimno pravo razvijati nuklearnu tehnologiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙