FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski predsjednik u UN-u pozvao strane tvrtke da obogaćuju iranski uran

NEW YORK, 17. rujna 2005. (Hina/AFP) - Iranski predsjednik MahmudAhmadinedžad pozvao je u subotu strane tvrtke da sudjeluju uobogaćivanju iranskog urana, kako bi uvjerio međunarodnu zajednicu u civilnu namjenu iranskog nuklearnog programa.
NEW YORK, 17. rujna 2005. (Hina/AFP) - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je u subotu strane tvrtke da sudjeluju u obogaćivanju iranskog urana, kako bi uvjerio međunarodnu zajednicu u civilnu namjenu iranskog nuklearnog programa.

Ahmadinedžad je u govoru koji je održao pred Glavnom skupštinom UN-a istaknuo da je Teheran "spreman uspostaviti ozbiljno partnerstvo s privatnim i javnim sektorom u drugim zemljama u svezi s programom obogaćivanja urana u Iranu".

"To je najambicioznija odluka, nakon obveza iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP), koju Iran donosi kako bi učvrstio povjerenje", dodao je.

Iran je suočen s mogućnošću opomene Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja bi se u ponedjeljak trebala sastati u sjedištu u Beču kako bi odlučila hoće li pitanje iranskog nuklearnog programa podastrijeti UN-ovu Vijeću sigurnosti radi mogućeg uvođenja gospodarskih sankcija.

Ahmadinedžad je ponovio da Iran ima neotuđivo pravo na obogaćivanje urana, kao i odlučnost svoje zemlje da nastavi pregovore i tehničku i pravnu suradnju s IAEA-om koji je, kako je rekao, težište njihove nuklearne politike.

Rekao je da je zatražio od vlade da prikupi pravne i tehničke podatke o iranskom nuklearnom programu koji se temelji na stajalištu da su ugovori o dopremi nuklearnog goriva nepouzdani i da nisu predviđeni nijednim obvezujućim međunarodnim instrumentom.

Zbog nepostojanja takva instrumenta, Ahmadinedžad je rekao da će nastojati zakonskim putem dobiti "objektivna jamstva" za obogaćivanje urana.

Iranski predsjednik zatražio je također da se Južnoafrička Republika uključi u pregovore o iranskom nuklearnom programu u kojima su dosad sudjelovale tri europske zemlje (Francuska, Njemačka i Velika Britanija, EU-3).

Ahmadinedžad je Glavnoj skupštini UN-a predložio osnivanje odbora koji bi se borio protiv širenja nuklearnog oružja i, kako je rekao, "nuklearnog apartheida" između onih koji imaju tu tehnologiju i onih kojima je nedostupna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙