FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: SDP će u Saboru tražiti zaustavljanje postizbornih pritisaka i trgovine

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan najavioje da će njegova stranka u saborsku proceduru sutra predati dvijeinterpelacije, kojima će od Vlade zahtjevati nastavak modernizacijeHrvatskih željeznica te zaustavljanje prakse da se pritiscima ipolitičkom trgovinom utječe na rezultate lokalnih izbora.
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan najavio je da će njegova stranka u saborsku proceduru sutra predati dvije interpelacije, kojima će od Vlade zahtjevati nastavak modernizacije Hrvatskih željeznica te zaustavljanje prakse da se pritiscima i političkom trgovinom utječe na rezultate lokalnih izbora.

U SDP-u smatraju da se u parlamentu moraju raspraviti postizborni pokušaji osvajanja lokalne vlasti pod svaku cijenu, odnosno pritiscima, ucjenama i trgovinom, koje smatraju "napadom na demokratski politički sustav".

Takva ponašanja, osim prekrajanja volje birača iskazanih na izborima dovode do zabrinjavajućeg ugleda institucija vlasti, stranaka i političara, ocijenio je Račan na današnjoj konferenciji za novinare.

Sve to, dodao je, rezultira apatijom među građanima i izbornom apstinencijom.

Kao zadnji primjer takvih političkih metoda naveo je pokušaj promjene vlasti u sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se unatoč brojnim pritiscima vlast ipak nije uspjela promijeniti, podsjetio je Račan dodajući kako to pokazuje da se HDZ nije odmaknuo od politike koju je vodio do 2000.

Stoga je najavio da će od Vlade zatražiti poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se takvi postupci u buduće izbjegli.

U Hrvatski sabor SDP će uputiti i gospodarsku interpelaciju kojom će zahtjevati nastavak ulaganja u modernizaciju HŽ-a. Razvoj te tvrtke Vlada je nasilno zaustavila, što je nanijelo velike štete cijelom hrvatskom gospodarstvu, tvrdi Račan.

O lošem stanju HŽ-a svjedoči sve veći broj nesreća, nesuglasice sa sindikatima i potraživanja brojnih vjerovnika, zbog čega će najveća oporbena stranka od Vlade tražiti odgovornost čelnih ljudi te kompanije.

Objedinjujući obje interpelacije svoje stranke Račan je ustvrdio: "Da tržišna ekonomija, ne trgovina mandatima".

Upitan da prokomentira mogućnost dobivanja datuma pregovora s Europskom unijom predsjednik SDP-a je kazao da je optimist, iako nije siguran koliko za to ima osnove. (Hina) xam ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙