FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: SDP ne otvara kampanju, ali je spreman za izbore

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danas jeustvrdio kako objavljivanjem ključnih ciljeva svoje "buduće vlade" tastranka ne otvara predizbornu kampanju iako je, kaže, SDP spreman zaizbore.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danas je ustvrdio kako objavljivanjem ključnih ciljeva svoje "buduće vlade" ta stranka ne otvara predizbornu kampanju iako je, kaže, SDP spreman za izbore.

"SDP nije otvorio kampanju, ali vrijeme u opoziciji, osim za jačanje svoje organizacije, koristi za iznalaženje dobrih odgovora na najteže probleme Hrvatske", kazao je Račan.

Ponovio je da su ključni ciljevi SDP-ove politike zapošljavanje, snažan i ubrzan gospodarski rast, reforme administracije, efikasno sudstvo, povećana sigurnost građana, veće ovlasti lokalne samouprave i fiskalna decentralizacija. Kao posebno važnu stavku naznačio je "bolje raspoređivanje potreba zajedničkih tereta", odnosno ideju da bi bogati trebali dati više u državnu kasu.

"Radimo na jasnom programu. Zato nam se ne može dogoditi kao HDZ-u da dođemo na vlast, a nemamo jasne odgovore na probleme", kazao je Račan.

Ustvrdio je kako Sanaderova Vlada nastavlja s nizom "loših odluka", koje se, kako je rekao, donose brzopleto i u korist nekih interesnih skupina.

Zbog nekoliko posljednjih afera poput "Liburnije" i najnovije sa šibenskim "TLM-om" SDP će na Saboru zatražiti i "konkretnu odgovornost ljudi u Vladi".

Pritom nije želio otkriti kojeg će člana Vlade njegova stranka prozvati. No, ustvrdio je da odgovornost za propuste ne može biti svedena samo na čelnike Fonda za privatizaciju, "kao da za to ne postoji i odgovornost u Vladi".

Ponovivši da je njegova stranka više puta upozoravala na lošu gospodarsku situaciju i nezadovoljstvo ljudi, Račan je ocijenio da u posljednje dvije godine, za razliku od ranije, bilježimo pad potrošnje i rast cijena. Riječ je o posljedicama loše gospodarske politike, odnosno izostanku razvojne orjentacije i gospodarskih programa, koji su doveli do pada životnog standarda, ustvrdio je Račan.

Kazao je kako posebno zabrinjava pad potrošnje prehrambenih i higijenskih proizvoda, uz istovremeni rast prodaje automobila i skupih plovila, što "govori da najbogatiji sloj, za razliku od ostalih, živi bolje nego ranije".

Upitan zbog čega u ključnim točkama njegove političke strategije nisu posebno naznačene euro-atlantske integracije Račan je kazao da "spominje ono što namjerava napraviti, a ne ono što namjerava nastaviti". Nastavit ćemo i s drugim dobrim stvarima koje se već provode, dodao je.

Komentirajući mogućnost arbitražnog rješenja pograničnih problema sa Slovenijom Račan je ustvrdio kakao ta zemlja nije sklona arbitraži jer je svjesna da u njoj ima slabe polazne pozicije. Hrvatska bi se, pak, unaprijed trebala obvezati da će prihvatiti rezultate arbitraže, kako bi se taj proces što prije pokrenuo, smatra Račan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙