FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta: Turistički prihod preko 6 milijardi eura

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Član HDZ-ova Predsjedništva i ministarmora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta je govoreći u utorako rezultatima ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj, a u povoduSvjetskog dana turizma, rekao da bi turistički prihod mogao premašitišest milijardi eura.
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Član HDZ-ova Predsjedništva i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta je govoreći u utorak o rezultatima ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj, a u povodu Svjetskog dana turizma, rekao da bi turistički prihod mogao premašiti šest milijardi eura.

U prvih osam mjeseci ostvaren je sedam posto veći broj dolazaka i osam posto više noćenja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Bilježi se porast posjeta domaćih i inozemnih gostiju. Ove je godine zabilježen značajan rast prodaje na stranim tržištima, na kojima to do sada nije bio slučaj, a sve to pokazalo je da je Hrvatska sigurna i poželjna destinacija, istaknuo je Kalmeta.

Naglasio je da su Hrvatskoj potrebne nove investicije u turizmu, osobito "greenfield", koje će pridonijeti povećanju turističkog prometa. Potrebno je nastaviti privatizaciju turističkog portfelja i reviziju ostvarenih privatizacija i sklopljenih ugovora pri čemu je posebno spomenuo Primošten.

Najavio je donošenje zakona o turističkom zemljištu koji će omogućiti nove investicije i donošenje studije o razvoju nautičkog turizma, kao i bilance utjecaja turizma na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Kalmeta je naglasio da su mjere suzbijanja crnog čartera i iznajmljivanja smještajnih kapaciteta dale dobre rezultate, kao i uvođenje diferencirane stope PDV-a za turizam.

Upitan za komentar istraživanja javnog mnijenja agencije Puls po kojem je HDZ-ov rejting u padu u odnosu na SDP koji ga je u rujnu pretekao, Kalmeta je rekao da istraživanja koja provode u HDZ-u pokazuju suprotan trend i da je HDZ još uvijek najjača hrvatska politička stranka.

Na upit o povlačenju tvrtke BAT iz Tvornice duhana Zadar, Kalmeta je rekao da je ta renomirana tvrtka uložila 500 milijuna kuna i da je nailazila na razne teškoće, te da je odluka Visokog trgovačkog suda o poništenju dokapitalizacije cijeli slučaj vratila na početak.

Ne želim komentirati sudske presude, no čini se da će presuda Visokog trgovačkog suda dovesti do BAT-ovog povlačenja iz zadarske Tvornice duhana i Hrvatske.

Odgovarajući na pitanje o rušenju bespravne izgradnje u turističkoj sezoni, Kalmeta je rekao da se to na žalost moralo dogoditi, jer bi inače za par godina cijela obala bila izbetonirana. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dalo je rok bespravnim graditeljima da sami uklone ilegalne objekte, a oni to nisu učinili, pa je moralo Ministarstvo prema utvrđenim kriterijima i prioritetima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙